Lotta Sophie Bakker, oorspronkelijk uit Abbega, speelt sinds kort de rol van Ada in de succesmusical Soldaat van Oranje. Een moeilijke rol, maar dankbaar.

Dat Soldaat van Oranje - de musical al zo lang loopt, meer dan zes jaar: het verbaast Lotta Sophie Bakker (24) niet. ,,Dat komt denk ik toch door de kwaliteit. De nummers zijn goed, de acteurs zijn supergoed, het decor is heel bijzonder. Het is echt een belevenis, en een heel mooi en belangrijk verhaal uit de Nederlandse geschiedenis. Dat laten de mensen ook graag aan hun kleinkinderen zien.”

Musicals

Ze zal niet zeggen dat het altijd haar droom is geweest, spelen in musicals. ,,Ik hou wel van spelen èn van zingen, maar ik voel meer voor muziektheater zoals Orkater dat maakt. Maar Soldaat van Oranje is toch net iets anders dan andere musicals, ook al omdat er een toneelregisseur aan het roer staat: Theu Boermans. Begrijp me niet verkeerd, musicals kunnen prachtig zijn, maar in Nederland is de kwaliteit niet altijd even hoog.”

Juist omdat Lotta Sophie Bakker, afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, net zo lief zingt als speelt, wordt ze nogal eens gevraagd om mee te doen aan audities voor musicals. Op die manier kwam ze ook terecht in Sky , tot het tragische faillissement. ,,Een heel mooie productie, jammer dat het zo is afgelopen. Het was een van de eerste producties die ik deed, na mijn school. Ik heb er ontzettend veel van geleerd, ook qua zingen.”

Strontverliefd

Terug naar Soldaat van Oranje , waarin ze de rol van Ada speelt. ,,Zij is strontverliefd op Anton, die een Duitse moeder heeft. Hij wordt steeds naarder, steeds fouter en sluit zich aan bij de NSB, en sleept Ada mee. Tot hij haar dwingt om haar beste vriendin Charlotte op transport te zetten. Dat is voor haar het breekpunt, maar dan is de oorlog al bijna voorbij. Dan wordt ze alsnog uitgemaakt voor moffenhoer, en kaalgeschoren.”

Geen gemakkelijke rol, zeker niet als de voorstelling bij die ontluisterende scène aankomt. ,,Dat vond ik bij de repetities al heel heftig. Dat ze wordt uitgescholden, bespuugd en geslagen. Ze maakt gewoon stomme keuzes. Jeetje, denk ik dan, waarom laat je je zo door je eigen man meenemen in een foute richting? Waarom denk je zelf niet beter na? Maar ze maakt wel een hele ontwikkeling door, en dat maakt die rol heel interessant om te spelen. En ja, wat zou je zelf doen in zo’n situatie? Achteraf weet je wel wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde, en wat je had moeten doen. Maar hoe zou je reageren als je er middenin zat?”

Abbega

Lotta Sophie komt uit Abbega, ging naar de basisschool in IJlst en toen naar de middelbare school in Sneek. Vervolgens deed ze dus de Toneelschool & Kleinkunstacademie (dat is één opleiding, tegenwoordig). Maar de band met Friesland is nog lang niet doorgesneden. De afstudeervoorstelling van haar klas werd geregisseerd door Tatiana Pratley, nu theatermaker in Friesland (bij Tryater onder andere) en ze speelde in de Omrop Fryslân-televisieserie De koers van Halbe Piter Claus.

,,Dat vond ik ontzettend leuk om te doen, ook al omdat ik Friese les kreeg. Ik vind het fijn om af en toe iets in Friesland te doen, dat is vertrouwd en leuk. Er gebeurt gewoon veel daar.” Mogelijk doet ze ook iets in het kader van Leeuwarden 2018, ,,liedjes zingen in een café, zoiets. Maar dat moet allemaal nog.”

Lotta Sophie Bakker is de naam, de roepnaam is Sophie. ,,Maar als er meer Sophies in een productie zijn, ben ik Lotta. En op de een of andere manier zijn er heel veel Sophies tegenwoordig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct