Leeuwarder moet ‘Bieber van Brazilië’ worden

Leeuwarder Carlos Hogendorp moet de Justin Bieber van Brazilië worden. En dan zijn roem gebruiken om het lot van straatkinderen daar te verbeteren.

Goed, met een grote witte Audi, geblindeerde ramen en al, door de grootste favela (sloppenwijk) van Sao Paolo tuffen - achteraf was het misschien niet zo slim. Ook al kom je daar een videoclip opnemen. Binnen de kortste keren werd het vehikel omringd door straatkinderen en doemde er een man op met een portofoon en een geweer. Hij ging het verhaal checken, en toen raakte Carlos Hogendorp (23) in paniek.

Uniformen

,,Ik was als de dood dat ze op het filmpje van De Telegraaf zouden stuiten, met mij in mijn stadswacht-uniform. En als er één ding is waar ze een hekel aan hebben daar, is het wel uniformen.” Zo ver kwam het niet. Hogendorp werd gered door traag internet. Hij moest wel bij de plaatselijke drugsbaron komen. Die keurde de onderneming goed.

Hogendorp had nu ook graag in Brazilië gezeten. Hij had zelfs een uitnodiging op zak. Maar zijn verantwoordelijkheden, als straatcoach in Leeuwarden en als vader, hielden hem hier. Door de geboorte van zijn dochtertje ging hij op zoek naar zijn Braziliaanse wortels. Tot zijn vierde woonde hij aldaar in een kindertehuis - ,,niet heel fijn”. Hij werd met zijn ook al muzikaal actieve broer Jos geadopteerd, groeide op in Oudwoude en Kollum.

Bankoverval

Via het televisieprogramma Vermist ging hij op zoek naar zijn biologische familie, maar een hereniging op Nederlandse bodem zat er niet in. Wat bleek? Zijn moeder zat een gevangenisstraf van twaalf jaar uit wegens een bankoverval. Enkele andere familieleden ondergingen een soortgelijk lot. Uiteindelijk vloog hij dan maar - ,,heel impulsief” - naar Brazilië, waar een lokaal televisiestation lucht had gekregen van de zaak, en dat Hogendorp ook nog eens een zangcarrière nastreefde. En zo vond, alsnog voor de camera’s, de hereniging plaats. Met zijn moeder en zijn broers en zusjes. Hij heeft er achttien in totaal, negen van moederskant en net zo veel van vaderskant.

Met zijn echte moeder heeft hij weinig contact, met zijn broers en zusjes, en dan vooral Evelyn van twaalf, meer. Via hen werd hij geconfronteerd met de armoede in de favela’s. ,,Daar had ik ook in kunnen zitten.” Al ondervond hij zelf, adoptiekind, de nodige problemen. Hij kwam terecht bij Jeugdzorg en zelfs - ,,nog erger” - de crisisinterventie. Hechtingsproblematiek.

Net als Neymar

Maar sinds de geboorte van zijn dochter heeft hij het goede spoor weer gevonden. Hij kreeg een baan bij de gemeente Leeuwarden, eerst als stadswacht en nu als straatcoach, en hij werkt aan zijn muziek - r&b, ,,mijn stem lijkt op die van Justin Bieber”. In Brazilië slaan ze er aardig op aan, getuige de views op een van de grootste YouTube-kanalen daar.

Als het echt lukt de Justin Bieber van Brazilië worden, wil hij die roem inzetten voor het lot van de straatkinderen in de favela’s. Als rolmodel. Net als Neymar, de beroemde voetballer, met wie hij, via Skype weliswaar, al contact heeft gehad. Maar zijn vaste baan als straatcoach geeft hij niet snel op. ,,Nuchtere Fries, hè.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct