Lakshmi schittert op 'veiligste plek van Leeuwarden' (biertje halen moet voor achten)

Lakshmi in Neushoorn: zittend voor zittend publiek. Foto: Arjen Nouta

Eindelijk was er weer een concert in popcentrum Neushoorn. De route ging wel via de snelteststraat op industrieterrein De Zwette.

Anders dan bij de reeks van drie optredens in De Harmonie, aan de overkant, heeft bij het Leeuwarder popcentrum Neushoorn vrijwel iedereen de toch behoorlijk ‘gestapelde’ sneltestprocedure (sms’je, mail, app downloaden, QR-code aanmaken) correct afgerond. Andere, jongere doelgroep misschien?

Het oude normaal

,,We hebben hier heel nadrukkelijk over gecommuniceerd”, zegt Neushoorn-directeur Serge Hollander, terwijl de bezoekers voor de show van Lakshmi binnendruppelen. Er zijn 102 kaartjes verkocht, onder deze omstandigheden het maximum voor een zaal die onder het oude normaal 700 mensen kon bergen.

Hollander is directeur sinds 1 januari, hij heeft bijna vier maanden moeten wachten op zijn eerste concert in die functie. Dat is ook nog dankzij de experimenten in het kader van Testen Voor Toegang. Vandaar de verplichte sneltest. ,,Als dit nou goed gaat”, zegt hij, ,,kunnen we straks misschien ook weer naar het café en restaurant. Dit is dan wel belangrijk in dat stappenplan. Dat je denkt: goh, er is weer een beetje hoop.”

Hij waarschuwt me nog om mijn biertje te halen voor achten, daarna gaat de bar dicht. Dat zijn nou eenmaal de regels waar ook de bijzondere status van deze optredens niets aan verandert, net als die anderhalve meter afstand en die mondkapjes. En dat terwijl echt iedereen in het gebouw pas nog negatief is getest. Hollander: ,,Dit is vanavond misschien wel de veiligste plek van Leeuwarden.”

Niet voor elk bandje naar De Zwette

Aan de bar treffen we Age Dijkstra, veteraan in het Leeuwarder culturele circuit. ,,Ik vind dit oprecht een beetje spannend”, zegt hij. Het is voor het eerst sinds september dat hij weer eens ergens is. Met de verplichte sneltest had hij geen probleem. ,,Dat was erin en eruit, heel soepel.” Maar als dat zo blijft, dat je voor elk bandje dat je wilt zien weer naar De Zwette moet fietsen? ,,Dat zou ik niet zo leuk vinden.”

Dat is niet de bedoeling, vindt directeur Hollander. ,,Het kan niet zo zijn dat we dit, èn die anderhalve meter èn die tests, continu blijven houden. Dat is een te zware barrière. Ik snap dat mensen zeggen: dat is het niet waard. Laat het een tussenfase zijn.”

,,Ik zou wel weer eens wild willen dansen”, zegt Dijkstra, eenmaal in de zaal. Dat zit er niet in: iedereen zit verplicht aan tafeltjes, elk sfeervol bijgelicht met een soort gloeilamp. Nu leent het concert van Lakshmi (Lakshi Swami Persaud voluit, ze komt uit Wijchen en is half Surinaams) zich wel voor zo’n kleinkunstachtige setting op een stoel. Dat wordt nog spannend bij rockband Paceshifters, vanavond in dezelfde zaal en dezelfde opzet, en rapper Kevin, dinsdag.

Mensen! Echte mensen!

,,Oh my god”, roept Lakshmi vanaf het podium, verrukt. ,,Mensen! Echte mensen!” Ze is doodzenuwachtig, bekent ze. Maar Lakshmi en haar twee begeleiders werken zich kranig door het eigen werk en de covers (Frank Boeijen, Lana Del Rey, Chris Isaak) in haar programma, heel toepasselijk ‘Huidhonger’ gedoopt. De spaarzame begeleiding - viool, gitaar, elekronica - laat de liedjes sierlijk ademen, de geluidseffecten geven diepte aan de nogal psychedelische en, soms, gezochte beelden in haar spoken word -passages..

Maar kom: zij is er, wij zijn er en het is prachtig, voor zolang het duurt. Want om een uur of negen is de pret alweer voorbij: de avondklok is onverbiddelijk. Lakshmi begeeft zich snel naar de merch -stand bij de ingang van het gebouw. Dijkstra is zo blij met deze show dat hij er een vinylplaat aanschaft. Trots laat hij ‘m zien, opgesierd met handtekening en opdracht van de ster zelf, aangebracht met een dikke, goudkleurige stift.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur