Laatste lid Kilima Hawaiians overleden

In zijn woonplaats Alkmaar is zaterdag het laatste nog levende oud-lid van de Kilima Hawaiians overleden. Steelgitarist Vic Spangenberg was 94 jaar. Dat heeft zijn zoon Igmar woensdag gemeld aan het ANP.

Spangenberg werd in 1921 geboren in toenmalig Nederlands Indië. Hij kwam in 1938 naar Nederland en sloot zich aan bij de Kilima Hawaiians, een muziekband die in 1934 was opgericht. Spangenberg speelde de steelgitaar, het instrument dat de Hawaïmuziek haar kenmerkende geluid gaf. In 1944 moest hij het land ontvluchten wegens verzetsactiviteiten en kwam hij terecht bij de Amerikaanse First Infantry Division, die een belangrijk aandeel had in de bevrijding van Frankrijk en België.

Bij het proces van Neurenberg, waar kort na de oorlog tientallen nazikopstukken werden berecht, trad Spangenberg op als tolk. Na de oorlog bleef hij in de muziek. Hij begon zijn eigen band en ging in 1957 met actrice en zangeres Jayne Mansfield op tournee door Europa en Noord-Afrika. Tot 1963 musiceerde Spangenberg voor de kost, daarna werd hij journalist.

Toon reacties