Koken op Oerol: de smaak van het Wad

Bij de overvloed aan online programma-onderdelen van Oerol is ook een kookprogramma: Het kookeiland. Maar niet zo maar een kookprogramma.

,,Over vijf jaar is Oerol helemaal vegetarisch”, bezweert Flang Cupido. Hij is een van de vijf eilander koks die deze week aan bod komen in Het kookeiland . ,,Festivals willen een voorbeeldfunctie hebben. Minder vlees eten om een betere wereld te creëren.”

Daar neemt Cupido een voorschot op, deze avond. Hij laat zien wat hij gaat maken. Een stuk of wat plakken knolselderij heeft hij neergelegd in de vorm van een vis. Straks gaat hij die plakken roken, in een speciale rookoven: twee grote bloempotten op elkaar, de bovenste omgekeerd. Houtskool onderin, een rekje erop en roken maar.

,,Vegetarische vis”, zegt hij, ,,qua bite krijg je dezelfde structuur als vissticks. Door het te kruiden met gedroogd zeewier en zeesla, krijg je die zeesmaak eraan.”

Zilte groentes

Cupido is drievoudig wereldkampioen snertkoken, bestierde strandtent Heartbreak Hotel in Oosterend en tapasrestaurant De Reis in Hoorn en runt daar nu een bed and breakfast en kookstudio Flang In De Pan. Qua koken is hij wel opgeschoven: ,,De smaak van het Wad, zilte groentes.”

Daarvoor is Europese subsidie beschikbaar, want in een wereld waarin, volgens Cupido, per dag zo’n 200 hectare landbouwgrond verdwijnt door verzilting, kunnen we zulke groenten wel gebruiken. Daarom, en omdat Flang Cupido heel goed in staat is om iets lekkers te maken van groentjes als zee-aster, Nieuw-Zeelandse spinazie en ijskruid, past zulk voedsel heel goed in dit kookprogramma.

Het is een overblijfsel van de uitgebreide voedselprogrammering zoals dat voor het eigenlijke Oerol was bedoeld, zegt Wilbert van de Kamp, die het concept bedacht en de boel nog presenteert ook.

,,Innovatieplatform Innofest, Oerol en Slow Food Youth Network zouden op deze plek een groot voedselprogramma doen. Met innovaties, lezingen en ook een kookshow.” Die is overgebleven om te streamen op de Oerol-website. ,,Tweeënhalve week geleden hadden we nog niks bedacht.”

Kokkels en mosselen

We zitten in de Pluktuin, vol pittoresk en eetbaar groen, bij Hoorn. Daar wordt de boel geregistreerd met niet minder dan vijf camera’s. Een daarvan wordt bediend door Hessel van der Kooij, ja die van De Groene Weide. Hij doet immers ook Terschelling TV.

In het programma zitten allerlei onderdelen, die soms wel, soms niet met eten te maken hebben. Maar dan wel graag met een lokale, duurzame inslag.

Van de Kamp: ,,Ik vind het heel interessant om te laten zien hoe je iets moet bereiden. Hoe kun je kokkeltjes en mosselen heel gemakkelijk klaarmaken? Ik merk dat heel veel Nederlanders eigenlijk niet zo heel goed kunnen koken. In de basis is het niet zo heel moeilijk, maar je moet een paar skills hebben. Daar proberen we in deze show iets aan te doen.”