Kleurrijk Psy-Fi wordt de drukste editie ooit

Het Psy-Fi-festival, woensdag relatief rustig van start gegaan, wordt de drukste editie tot nu toe. De organisatie verwacht zo’n 15.000 mensen.

Die grote drukte zit er deels in dat het grote, tweejaarlijkse Boom-festival in Portugal er dit jaar niet is. Dat vist in dezelfde demografische vijver: een internationale, ‘neopsychedelische’ subcultuur met trekken van een modern, nomadisch hippiedom, dansend op Goa-trance en aanverwante beats en op allerlei manieren verdieping zoekend.

Alle campingplaatsen zijn onderhand bezet, maar toch voelde de eerste festivaldag (van de vijf) relatief rustig aan. Misschien omdat de ‘dagjesmensen’ uit de regio pas tegen het weekend aan komen waaien. Of misschien lijkt het zo omdat het terrein in de Groene Ster anders, ruimer is ingedeeld. 

De markt, met allerlei kraampjes voor eetwaar maar ook voor de spullen voor de juiste, bohemien-achtige look, is dit jaar weidser opgezet: minder gedrang. En er is een podium bijgekomen: voor dj’s met een hardere, snerpende ‘acid’-achtige sound.

Een mooi contrast met de vloeiender grooves van psytrance- of Goa-trance-komaf op de Main Stage, een bouwsel met een dak boven de dansers in zinsbegoochelende, fluorescerende kleuren. Die schijnen des te feller naarmate de duisternis intreedt en de lichtshow in intensiteit toeneemt.

Daarnaast zijn er podia voor drukke drum ‘n’ bass en ontspannener chillout-klanken, voor wie de ziel en de benen enige rust wil gunnen. Wie verder wil gaan in het exploreren van de geest, kan het pontje nemen naar Sacred Island, met tenten en tipi’s voor lezingen, massages, workshops en, voor waaghalzen en lekkerbekken, een paddestoelenceremonie.

Nieuw is ook het kleine podium voor collectief Jam, jonge Leeuwarder muzikanten die wekelijks samen improviseren in muziekcafé Mukkes en dezer dagen hier relaxte grooves neerleggen. Een zeldzame lokale en organische inbreng in het muziekprogramma, verder gedomineerd door dj’s uit binnen- en vooral buitenland.

Maar de voornaamste attractie op dit festival zijn de mensen, types vol kleur en goede zin die soms zelf met vuur, ballonnen, hoelahoep of andere voorwerpen in de weer zijn. Je komt er vanzelf van in een prettig ontspannen geestestoestand.

Toon reacties