Kleur oranje neemt bezit van Zwolle

Het centrum van Zwolle kleurt deze dagen langzaam oranje. De opbouw van de podia en de plaatsing van dranghekken voor de viering van Koningsdag woensdag, moet nog beginnen. Maar volgens burgemeester Henk-Jan Meijer is zijn stad al aardig 'opgepoetst', getuige ook de papiertjes met 'Pas op nat' op de afmeerpalen langs de Thorbeckegracht.

Veel winkeliers langs de route die de koninklijke familie door de Overijsselse hoofdstad wandelt, maar ook in de straten daaromheen, hebben hun best gedaan om koninklijk voor de dag te komen. Van een metersgroot spandoek waarop Máxima wordt gevraagd of ze nog pasfoto's nodig heeft, via een vorstelijk paar schoenen in de schoenenzaak tot een foto van prins Bernhard tijdens de 'Mille Miglia', de klassieke autorit in Italië.

Naast veel oranje en de Nederlandse driekleur wordt ook Zwols blauw en wit voor de versieringen gebruikt. Ook bakkers hebben zich niet onbetuigd gelaten, met oranje tompouces, oranje roombroodjes en oranje chocolade.

De plaatselijke krant De Stentor kwam zaterdag met een speciaal magazine ter gelegenheid van het koninklijk bezoek. Het zou woensdag de vijftigste keer zijn dat een Oranje de stad officieel bezoekt, te rekenen vanaf stadhouder prins Willem V in 1766. Gemeentesecretaris Ingrid Geveke, de spil van de organisatie van Koningsdag, vertelt over de opzet van het bezoek: "We willen de historische eyecatchers in beeld hebben, maar ook de ontwikkelingen in de stad mogen zichtbaar zijn, zoals de nieuwbouw”.

Er zullen woensdag dan ook grote hijskranen in beeld verschijnen.

Toon reacties