Kinderen en ouderen bouwen samen een mini-huis

Een gedeelte van een kamer voor het groots miniatuurhuis gemaakt door Lena. Foto: Erikjan Koopmans

Ouderen en kinderen dragen de grootste lasten van de coronacrisis op hun schouders. Daarom gaat kunstcollectief Stoereloer aan de slag met juist deze groepen: ze gaan samen bouwen aan een ‘groots’ miniatuurhuis.

Stoereloer is een Leeuwarder collectief van kunstenaars die community-projecten organiseert, meestal bedoeld voor kinderen, zoals het befaamde zomerkamp. Maar hoe maak je samen kunst in tijden dat je nauwelijks contact met elkaar kunt maken?

De kunstenaars komen nu met een antwoord, dat tegelijk ook een experiment is. Kinderen en ouderen gaan, apart van elkaar, toch samenwerken. Wie zich bij Stoereloer aanmeldt, ontvangt een gratis bouwpakket waarmee een deel van het eigen huis kan worden nagebouwd. Alle afzonderlijke onderdelen worden uiteindelijk door vrijwilligers opgehaald en naar de ateliers van de kunstenaars gebracht. Die maken er een groot miniatuurhuis van waarin alle kamers met elkaar worden verbonden.

Mariese Schuurman van de organisatie: ,,Nu ieders wereld zo klein is geworden, en daar hebben vooral ouderen en kinderen last van, willen we iets doen waar je blij van wordt.’’ Bij het bouwpakketje wordt een handleiding geleverd met knutseladviezen en tips hoe je naar je omgeving kunt kijken. ,,Wat geeft je een goed gevoel als je om je heen kijkt, je huiskamer rond?’’, legt Schuurman uit. ,,Word je blij van de poes, van de Lego, van een lekkere stoel waar je nu heel veel in zit, van een schilderijtje aan de muur, een bijzondere foto? Die onderdelen van je eigen, kleine omgeving kan je namaken. Maar je mag ook iemand namaken die je nu heel erg mist, die je graag zou willen zien.’’

Het eindresultaat wordt hopelijk ,,metersbreed en metershoog’’, zegt Schuurman. Dat gaat waarschijnlijk wel lukken. Want er zijn al meer dan vijftig inschrijvingen, een aantal waarop men aanvankelijk mikte. En zodra de isolatiemaatregelen worden opgeheven, volgt er natuurlijk een feestelijke presentatie van het klein-grote gemeenschapshuis. ,,We kunnen dan met elkaar gaan praten, oud en jong: hoe was deze coronatijd voor jou? Wie of wat miste je? Waar werd je toch nog blij van?’’

Kinderen en ouderen die mee willen doen, kunnen zich tot 23 april opgeven via www.stoereloer.nl . Het bouwpakketje wordt dan opgestuurd. Deelname is gratis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus