Jury bij Media Art festival in Leeuwarden unaniem: Young Masters Award 2019 voor Hongaarse

De installatie 'Sub/liminal soundscapes' waarmee Ildikó Horváth tijdens het Media Art Festival de Young Masters Award 2019 in de wacht heeft gesleept. Foto Juhasz Istvan Andras

Ildikó Horváth heeft de Young Masters Award 2019 gewonnen. Haar werk Sub/liminal soundscapes is nog tot zondag 8 december te bezichtigen in het voormalige postsorteercentrum aan de Snekertrekweg in Leeuwarden.

De installatie van de recent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam afgestudeerde Hongaarse is door een internationale vakjury beoordeeld. Haar werk werd verkozen boven dat van de veertien andere kunstenaars die de afgelopen twee weken exposeerden tijdens het Media Art Festival (MAF) in Leeuwarden. De jury keek naar onder meer techniek, intentie, complexiteit en de artistieke potentie. Zij vonden unaniem het werk – vormen van keramiek in combinatie met geluid – van Horváth er bovenuit stijgen. Zij mag een maand lang naar de kunstenaarsresidentie van AADK Spain in het Spaanse Blanca.

De kunstenares onderzoekt de toenemende complexe relatie tussen de fysieke en virtuele ruimte. ,,Muren, grenzen en afbakeningslijnen zijn inherent aan ons dagelijks leven, onze perceptie en ons denkproces’’, zegt ze. De kunstinstallatie staat zo opgesteld, dat ,,het bewustzijn van de ambivalente staat van ‘ergens tussen staan’ wordt vergroot’’.

Het publiek dat het MAF bezocht, verkoos het werk van Reinout Scheepers tot favoriet. De aan de AKI ArtEZ in Enschede afgestudeerde Scheepers fabriceerde van ruim 5000 ledlampjes Circulux. Het werk, een soort kooi waar je in kunt staan, is een visuele weergave van de instortende digitale wereld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur