Jury Gouden Gurbes: enorme verschillen

Zaterdag vindt de uitreiking plaats van de Gouden Gurbes, de LC-prijs voor iepenloftspullen. De jury heeft het lastig door de grote onderlinge verschillen.

Na een zomer met maar liefst vijftien iepenloftspullen kon de jury van de Gouden Gurbes in ieder geval twee zaken moeiteloos vaststellen: iepenloftspullen worden altijd in de open lucht gehouden en bezoekers hadden geluk als het eens een keertje níet miezerde of plensde, zegt juryvoorzitter Wiebe Pennewaard met een knipoog. Verder was het schouwen, vergelijken en beoordelen van de toneelspelen ook dit jaar weer een uiterst ingewikkelde klus.

Appels en magnetrons

De driekoppige jury, Pennewaard (oud-journalist LC), Jannie van der Veen (theaterdocent) en Fokke Plantinga (acteur) heeft het zichzelf moeilijk gemaakt door alle voorstellingen op verschillende momenten te bezoeken. Ieder lid beoordeelde of het begin, of het midden, of het slotstuk. Pennewaard: ,,Een stuk kan een heel sterk begin hebben, terwijl het aan het einde helemaal inkakt.’’

Wat vaststaat: ,,Er waren enorme onderlinge verschillen.’’ De jury zag intieme, kleine voorstellingen met minimalistische budgetten en grootse spektakels waarvoor veel geld beschikbaar was. Hoe moet je dat met elkaar vergelijken? ,,Dat is niet eens appels met peren vergelijken, maar appels met, ik zeg maar wat, magnetrons. Na vele vergaderingen zijn we tot overeenstemming gekomen.’’

Sommige dorpen kozen voor een bewerking van een bestaand stuk, andere namen een goed boek of een film als uitgangspunt. Weer andere waren zo moedig om zelf een iepenloftspul te schrijven. Een risicovolle onderneming, stelt Pennewaard. ,,We hebben stukken gezien waar geen einde aan kwam.’’ Hij bedoelt maar: toneel schrijven is een vak.

Vijf prijzen

Er zijn vijf prijzen te winnen: beste hoofdrol, beste bijrol, beste vormgeving, beste stuk en een extra prijs die de jury zelf bedenken mag, maar die categorie blijft geheim tot het moment suprême. Gemiddeld zijn er zes genomineerden per categorie. De jury blijft bij de organisatie pleiten voor het onderscheiden van de beste mannelijke en de beste vrouwelijke speler.

Wat Pennewaard al die avonden op de tribunes telkens weer opviel, is de sterke binding van het publiek met het eigen iepenloftspul. ,,Er speelt altijd wel een nicht of omke of juf mee. Het lokale publiek vindt dat machtig, zit daar doorgaans met volle teugen te genieten, terwijl wij vooral kritisch kijken.’’

Behalve de vijf juryprijzen wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Duizenden toneelbezoekers hebben hun stem uitgebracht.

‘Fryske Oscars’

De ‘Fryske Oscars’ worden sinds 2007 uitgereikt. De Leeuwarder Courant organiseert de toneelprijs. Het is voor het eerst dat een voormalige Gurbewinnaar – Fokke Plantinga – deel uitmaakt van de jury. In 2012 kreeg hij de prijs voor zijn hoofdrol als Viktor Nikolaj in Ut ’e loft, dat in Dronryp werd opgevoerd.

De uitreiking van de tiende Gouden Gurbes 2016 is zaterdag in gala-stijl in Theater Sneek.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct