Celine Wierda voor een werk van Marc Henri Quere. FOTO NIELS WESTRA

Jonge kunstenaars broeden op De Zwette

Celine Wierda voor een werk van Marc Henri Quere. FOTO NIELS WESTRA

Een broedplaats voor jonge kunstenaars in verschillende disciplines, een plek waar die zich kunnen ontwikkelen en zich laten zien. ’t Is wel een eind fietsen.

Lege fabriekshal

Over ruimtegebrek mag het nieuwe initiatief Self.Collective echt niet klagen. Het is even fors doortrappen naar de Archimedesweg, achterin industrieterrein De Zwette. Maar dan heb je ook wat: een leegstaande, nog niet eens zo oude fabriekshal, van zo’n 1100 vierkante meter.

Aan de wanden: kunst. Fotowerk, houtsneden, schilderijen. En her en der in de zaal een paar beelden. Alles met een thema: ‘lichamen’. En het is allemaal afkomstig van aanstormend talent, twintigers en dertigers, doorgaans uit de buurt: Jerke Mulder, Marc Henri Quere, Afra Rijkhoff, Judith de Jong, Diede Visser, Marsja van der Ven, Erik van Houte en Alex Wening. En de Belgische fotografe Nine Vandromme.

Expositie over 'lichamen'

Self.Collective is opgezet door Celine Wierda (23) en Alex Wening (25) en is het rechtstreekse gevolg van een ‘multidisciplinaire expositie’ met hetzelfde thema, ruim een half jaar geleden in de Leeuwarder Blokhuispoort. Celine: ,,We zijn best wel gegrepen door dit thema. Door de sociale media heeft de nieuwe generatie er een extra druk bij gekregen: zorg dat je aan het perfecte plaatje voldoet.”

Met die kunst is deze immense hal natuurlijk nog niet gevuld, en dat is maar goed ook. ,,Dit moet een plek worden waar mensen kunnen komen om gesprekken te voeren, zich te laten inspireren. Maar ook als platform voor jonge makers, om te laten zien wat ze in huis hebben. Dat misten we in Leeuwarden, tenminste wel op een laagdrempelige manier.”

Community

Elke drie maanden een expositie, is de bedoeling. Maar er is meer: kunstenaars kunnen in deze immense hal een plekje huren, theatergroepen kunnen repeteren in de aangrenzende, wat kleinere hal (in ruil voor een voorstelling waarvan de opbrengst dan naar Self.Collective gaat). ,,We hopen dat we hier een community kunnen opbouwen. Waarbij meer ervaren kunstenaars mensen met minder ervaring kunnen ondersteunen, waarbij mensen met elkaar in gesprek gaan en er ook nog mooie kunst ontstaat.”

Dat ontstaan, dat moet ook een factor worden binnen Self.Collective. ,,We willen niet alleen het eindresultaat laten zien, maar ook het proces, en dat er altijd ruimte is voor verbetering. Het zijn tenslotte jonge kunstenaars.”

Met andere woorden: talentontwikkeling. Er zijn warme banden met Podium Asteriks, het Leeuwarder poppodium dat hetzelfde nastreeft. Deze zomer is er een gezamenlijk festival. Thema: ‘Broeikas’.

Ligging

Het pand op De Zwette ligt niet direct heel centraal, ,,Maar dan ben je ook echt even ergens anders. We willen dat er in dit stuk van de stad ook wat gebeurt.”

Alex Wening volgde de opleiding docent beeldende kunst op de Noordelijke Hogeschool, Celine Wierda deed docent theater. Haar moeder Tes Verheij is ook kunstenares, en drijft een – bij de recente orkaan flink gehavende – kunstschool op Sint-Maarten. ,,We werken aan een uitwisseling.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct