De Jeugd Dans Opleiding Fryslân bereidt zich al voor op een wereld na corona. De artistiek en zakelijk leider willen dansers uit heel Friesland bereiken en een brug slaan naar het vakonderwijs.

Het goede nieuws kwam vorige zomer: de Jeugd Dans Opleiding Fryslân werd opgenomen in de provinciale kunst-infrastructuur. Dat betekent meerjarige subsidie en daarmee de mogelijkheid om nieuwe plannen voor de langere termijn te maken. Zakelijk leider Marieke Jissink en artistiek leider Afke Brenninkmeijer willen inzetten op artistieke verdieping van het programma, een groter bereik èn een betere aansluiting op het vakonderwijs. Eind deze maand presenteren ze hun plannen op een online open dag in Neushoorn.

De Jeugd Dans Opleiding (JDOF) is een vierjarige opleiding voor dansers van tussen de ongeveer elf en achttien jaar oud. De lessen, die - in normale, niet-coronatijden - in poppodium Neushoorn in Leeuwarden worden gegeven, variëren van jazzdans tot klassiek ballet en bereiden jonge dansers daarmee voor op een eventuele dansvakopleiding op MBO- of HBO-niveau.

Creativiteit

Jissink en Brenninkmeijer vinden het belangrijk dat de jonge dansers niet alleen ‘mooi’ of ‘goed’ kunnen dansen, maar dat ze ook ‘de artiest in zichzelf naar boven halen’. ,,Dat is ook waar de vakopleidingen tegenwoordig om vragen’’, zegt Brenninkmeijer, ,,het gaat erom dat veertien - en vijftienjarigen bij ons hun eigen creativiteit ontdekken.’’

Daar wil het duo meer op inzetten: op zelf maken, zelf dingen bedenken, je eigen talenten verkennen. Dat kan door veel met de jonge dansers te improviseren en ze zelf, onder professionele begeleiding, choreografieën te laten bedenken. Jissink: ,,Er is méér dan mooie pirouettes draaien. Jonge dansers moeten ook leren om lelijk of om boos te dansen.’’

Nieuwe doelgroep

Daarnaast wil het duo op zoek naar een nieuwe doelgroep in Friesland. Jongeren die de opleiding niet volgen maar wel op niveau willen dansen, kunnen vanaf volgend jaar ook bij de JDOF terecht. Jissink en Brenninkmeijer zijn van plan om leerlingen meer eigen, kortdurende projecten te laten doen die uitmonden in kleine voorstellingen.

Er wordt nog gezocht naar een manier om dansers die klaar zijn met de JDOF, maar die nog te jong zijn om de overstap naar het vakonderwijs (MBO of HBO) te maken, iets te bieden. Daarover zijn Jissink en Brenninkmeijer in gesprek met onder meer de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Ivgi & Greben

Wat een enorme impuls voor de Friese danswereld is, is het neerstrijken van het professionele gezelschap Ivgi & Greben in Leeuwarden. Brenninkmeijer: ,,Dat maakt echt een groot verschil - de professionele danswereld is ineens geen ver-van-mijn-bed-show meer.’’

De online open dag van de JDOF is op 27 maart tussen 13 en 15 uur. (Oud)-leerlingen vertellen over de opleiding, er is een vlogtour door Neushoorn en er zijn workshops, onder meer door de bekende urban-danseres Jennifer Romen.

Meer info en aanmelden via www.jdof.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct