Jan Smeets: klagers moeten thuisblijven

Zoals elk jaar kwam er ook op het programma van de 47e editie van Pinkpop weer de nodige kritiek. Is er wel genoeg rock? Teveel electronica? Te weinig grote namen, of juist een gebrek aan vernieuwing? Pinkpop-baas Jan Smeets rekent resoluut af met de critici, want wie met headliners Red Hot Chili Peppers, Rammstein en Paul McCartney nog wat te klagen heeft, 'die moet gewoon thuisblijven'.

Smeets is in zijn nopjes met de acts die hij dit jaar voor zijn driedaagse festival in Landgraaf heeft weten te strikken. En een echte Beatle op Pinkpop, dat is een persoonlijke droom die uitkomt. "Sir Paul McCartney. What a dream", schrijft de grote baas in het programmaboekje aan zijn bezoekers. "Aangevuld met Rammstein en Red Hot Chili Peppers: het kan niet mooier. Ruig, ruiger en optimaal subtiel. De klagers hebben ongelijk."

In zijn voorwoord kijkt Smeets alvast even vooruit naar de naderende vijftigste Pinkpop. Hij droomt stiekem van Bob Dylan, Tom Petty of Neil Young ('voor mij persoonlijk de ultieme gedroomde headliner') op het verjaardagsfeestje over drie jaar. "Of wordt het toch een reünie met Dire Straits of The Police?"

Vrijdagavond sluiten Red Hot Chili Peppers de eerste Pinkpop-dag af. Rammstein doet zaterdag het licht uit en zondagavond is het hoofdpodium twee uur lang voor Paul McCartney.

Toon reacties