Het vervallen Badpaviljoen op de zeedijk bij Hindeloopen staat als vijftigste op de lijst van de mooiste gebouwen.

'It moaiste fan Fryslân': Een vervallen loods en een toiletgebouw

Het vervallen Badpaviljoen op de zeedijk bij Hindeloopen staat als vijftigste op de lijst van de mooiste gebouwen. FOTO LC/JAN DE VRIES

Horen een toiletgebouw, een anonieme sporthal of een vervallen boerderij bij de mooiste plekken van Friesland? Ach, waarom ook niet?

Welke honderd gebouwen en plekken laten wij Friezen in 2018 aan onze bezoekers zien, om de schoonheid van de provincie te tonen? Die vraag lag aan de basis van It Moaiste fan Fryslân. Van de kleine tweehonderd inzendingen waaruit de vijftig publieksnominaties worden gekozen, voldoet het grootste deel wel min of meer aan het beeld dat de meesten hebben bij de schoonheid van Friesland: weidse landschappen, pittoreske dorpsgezichten, sierlijke bakstenen gebouwen. Maar wat te denken van vervallen resten van een trambrug, een toiletgebouw of een gigantisch bierblik?

Het zijn misschien niet de eerste bouwwerken die de meesten te binnen schieten als ze aan iconisch Friesland denken. Maar voor de inzenders zijn ze van grote betekenis. ,,Een geweldige plek’’, vindt Maartje Nauta van haar inzending, de Duveldrek: de oude trambrug over de Arumer Feart tussen Hitzum en Achlum. ,,Mooie blikvanger’’, schrijft Ben Spoelstra met een knipoog over het 15 meter hoge waterreservoir op bedrijventerrein Azeven bij Drachten, dat is vermomd als een blikje Heineken.

Het toiletgebouw van de passantenhaven in de Leeuwarder Prinsentuin kan stadsbewoner Henk Hulscher weer erg bekoren. ,,In mijn nieuwe functie als vrijwilliger op de praamvaartochten vaar ik er wekelijks wel eens voorbij.’’

In sommige gevallen staat een verder alledaags gebouw symbool voor iets dat heel erg Fries is. Neem het gebouw van katholieke basisschool De Flieterpen in Reitsum. Het is een moderne dorpsschool als vele andere. Maar het feit dat zo’n school voor een kleine groep kinderen bestaansrecht heeft, moet je volgens Wikje de Vries koesteren: ,,Hopelijk blijven de kleine basisscholen zoals deze bestaan.’’ Hetzelfde geldt voor de kaatssport, vindt Dick Stellingwerf, die de overdekte kaatshal De Trije in Franeker nomineerde. Ook een handjevol melkfabrieken, zoals die van Achlum, zijn genoemd.

Voor sommige inzenders was het geen beletsel om een gebouw te nomineren dat ronduit bouwvallig is. En toegegeven, verval heeft ook zijn eigen schoonheid, zoals de krakkemikkige boerderij en een coupure bij Anjum, die Erika Schaafsma nomineerde. Samen met Geeske Winia noemde zij verder de oude steenfabriek bij Oostrum. ,,Een prachtig stuk industrieel erfgoed’’, vinden ze. Ook De Hang, de oude zoutloods bij Laaxum, lijkt elk moment in te kunnen storten. Maar het monumentale gebouwtje prijkt ondertussen wel op het bekende schilderij van Willem van Althuis, dat in Museum Belvédère hangt. De Hang wordt overigens gerestaureerd, waarmee het misschien een betere toekomst tegemoet gaat dan het eveneens verweesde badpaviljoen van Hindeloopen, dat het tot de vijftig jurynominaties schopte.

www.itmoaistefan.frl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct