Een korte western van maker Wouter Jansen maakt een triomftocht langs internationale festivals. Nu is bijrolacteur Marc Kooij, uit Leeuwarden, genomineerd in Texas.

Filmer Wouter Jansen, afkomstig uit Gelderland en voorheen betrokken bij het Fries-Groninger filmcollectief De Zoete Hanen, houdt van westerns. En dan vooral de Europese variant, van de spaghettiwestern.

Zo was een van zijn eerdere korte westerns, die Water heette, in 2012 in Leeuwarden te zien op Notfall, het eenmalige no-budgetfestival dat in het gat sprong dat was gevallen omdat het Noordelijk Film Festival dat jaar niet doorging.

Veel van die Europese westerns zijn opgenomen in de omgeving van de Spaanse provincie Almeria. Daar zijn nog complete westerndorpjes te vinden, die nu vooral als toeristenattractie dienen. Maar eentje niet, vertelt Jansen: de set van de vrij onbekende film El Condor (1970) van John Guillermin. Daarvoor werd ondermeer een fort gebouwd, dat erna ook in latere films is. ,,Die set is nu echt in verval’’, zegt Jansen.

loading

In El Condor speelt Lee Van Cleef een belangrijke rol, de Amerikaanse acteur van Nederlandse afkomst, die beroemd was geworden door zijn rol als sadistische premiejager in The good, the bad and the ugly .

Daar bij dat vervallen fort realiseerde Jansen zich hoezeer dichter-zanger-muzikant Marc Kooij uit Snakkerburen, die ook deel uitmaakte van De Zoete Hanen en in Water had gespeeld, eigenlijk op Lee Van Cleef lijkt.

Daarom gaf hij hem een rol als sheriff in Draw your gun , een film van iets meer dan een kwartier, met een nadrukkelijk spaghetti-westernstempel. In het verhaal spannen de sheriff en een kunstschilder samen in een ingenieuze opzet, om een stadje van allerlei geboefte te verlossen en er tegelijk zelf beter van te worden.

‘Komt door die snor’

Draw your gun werd al in 2015 opgenomen- gewoon in de omgeving van Tilburg, want budget om naar Almeria te reizen was er niet. De acteurs deden voor niets mee. De film kostte uiteindelijk rond de 13.000 euro. Een deel daarvan ging in het geluidsontwerp zitten van Stefan Meutstege, uit Leeuwarden.

In 2018 werd het resultaat bekroond op hetzelfde festival in Almeria waar ook Brimstone, de speelfilmwestern van Martin Koolhoven, een hoofdprijs kreeg.

,,Daar viel het ook iedereen op hoeveel Marc op Lee Van Cleef lijkt’’, zegt Jansen. Kooij zelf relativeert dat. ,,Het komt door de kleren die ik aanheb, en die snor. Daarvoor was het nog nooit iemand opgevallen, en ik zie er nu ook alweer heel anders uit.’’

Gaywestern

Na die prijs kreeg Jansen de smaak te pakken, en ging de film langs allerlei festivals, meestal aan korte films gewijd, tot in Tokio en Arizona toe. Tot nu toe, meldt Jansen, won hij vijftien prijzen.

Over een week is de western te zien op het Cowpoke International Film Festival in Electra, Texas. Daar heeft de film vijf nominaties, waaronder een voor Kooij als beste bijrolacteur. ,,Dat is leuk’’, reageert hij. Maar veel verandering in zijn loopbaan als bijrolacteur zal het niet brengen, zegt hij meteen. Dat werk beschouwt hij als een aardigheid. ,,Als ik gevraagd word, weiger ik niet.’’

Het succes van de korte film heeft mogelijk wel anderen gevolgen: Jansen hoopt zijn volgende western in Almeria te kunnen draaien. In die film, aangekondigd als een gaywestern, zal Kooij ook weer optreden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Film
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct