Invictus-deelnemers naar de premier

Felicitaties van koning Willem-Alexander waren er al. Complimenten van de Britse prins Harry ook. Aan die erelijst voegen de Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games woensdag een ontvangst door minister-president Mark Rutte toe. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekend.

De Invictus Games zijn een 'uitvinding' van prins Harry. Het is een miniversie van de Paralympische Spelen, met deelname van lichamelijk of psychisch gewond geraakte (ex-)militairen. Begin deze maand vond in Orlando de tweede editie van de spelen plaats. Volgend jaar is de nieuwe editie in Toronto.

In de aanloop naar het evenement nam ook koningin Elizabeth deel aan de promotie door samen met haar kleinzoon een filmpje te maken waarin een eerdere uitdaging van Barack en Michelle Obama aan de Britse deelnemers werd weggelachen.

5 keer goud

Nederland nam met een ploeg van dertig sporters deel en wist zich ten opzichte van de grote afvaardigingen van met name de Verenigde Staten en Groot-Brittannië goed staande te houden. Officieel werd er geen medaillespiegel bijgehouden maar de Oranje-sporters behaalden 5 keer goud, 4 keer zilver en 9 maal brons.

In Orlando overhandigde Harry de Nederlandse winnaars een paar keer de medailles en bij terugkeer van de ploeg op Schiphol stuurde koning Willem-Alexander een speciale boodschap. Premier Rutte ontvangt de ploeg woensdag op het ministerie van Algemene Zaken.

Toon reacties