In de achtertuin van regisseur Hans van Buuren in Ryptsjerk wordt weer opgetreden. ,,Gelukkig wel. Spelers moeten spelen.”

„‘En? Wat vonden jullie er van?’’ Regisseur Hans van Buuren kijkt de kleine kring rond. De try-out van Toch! maandagavond in zijn achtertuin aan de Binnendijk in Ryptsjerk is zojuist afgelopen. Zo’n tien toeschouwers hebben naar de anderhalf uur durende voorstelling gekeken. ,,Leuk en herkenbaar’’, is het oordeel van de buurtbewoners. ,,De man en de vrouw die ruzie maken, dat gaat in het echt bij ons soms ook zo!”

Vier acteurs hebben zeven theaterdialogen gespeeld, allemaal scènes over liefde en strijd. Ook over soms heftige relatieproblemen. ,,Het is geen gemakkelijke kost, maar wel toepasselijk in deze tijd’’, waarschuwt Van Buuren vooraf. De acteurs wagen zich aan klassiekers, dialogen van de schrijvers Harold Pinter ( Bedrog ), Tennessee Williams ( Oud Frankrijk ), Edward Albee ( Wie is bang voor Virginia Woolf ) , Neil Simon ( Blootvoets in het park ), Arthur Miller ( Na de zondeval ), William Mastrosimone ( De wolverzamelaar ) en Margreet de Heer (Lydia). Ze schreef het voor Toch! en werkte ook de dialogen uit tot scènes.

Wat was de regisseur blij dat er weer gespeeld kon worden. Hij zat de afgelopen maanden een beetje in de put. ,,Je kunt gerust zeggen dat ik depressief was. We hadden dit jaar zoveel leuke voorstellingen in de planning.” Van Buuren, die samen met zijn partner Simone Montsma WIG producties leidt, zou onder meer het iepenloftspul Maïstiid regisseren. Een spektakel midden in het maïs in een weiland bij Ryptsjerk en met medewerking van 125 vrijwilligers uit het dorp. ,,We zaten volop in de voorbereiding en in een keer heb je niets meer te doen.”

Vijf weken geleden besloten Van Buuren en de acteurs Kimberley Piek, Catrien van der Molen, Bram Adriaansz en Jan-Tiede Bouma dat ze toch iets wilden maken. Iets wat wel binnen de huidige regelgeving past. ,,We zijn bij elkaar gaan zitten en toen kwam er dit uitrollen. Scènes uit klassiekers die voor een acteur heerlijk zijn om te spelen”, zegt Van Buuren.

,,Wat vonden jullie van het lawaai?”, vraagt Simone Montsma even later aan de toeschouwers. De tuin ligt aan een doorgaande weg. ,,Geen last gehad van de tractor?’’ Montsma heeft de buurt gevraagd rekening te houden met Toch! . Ze hoopt dat de chauffeurs van het loonbedrijf verderop in de straat tijdens de voorstellingen een andere route nemen en dat de buurtkinderen de speeltuin achter de woning mijden. ,,De kabelbaan is tijdens de voorstelling in ieder geval op slot.” De geluiden zijn allerminst hinderlijk, is de feedback. Het spel is aantrekkelijk en boeiend genoeg om tractor, brommers, kletsende fietsers en een melkwagen nauwelijks op te merken.

Even verderop wordt in een achtertuin gelachen en tegen een bal getrapt. Ook dat is niet storend in de fraaie tuin waar onder meer een appel- en perenboom en de guldenroede tot het decor behoren. De liedjes over gebroken harten en grillige verhoudingen die gitarist Martin Beekman maakte en tussen de scènes door zingt, passen perfect bij deze windstille, ietwat kille zomeravond.

In de tuin is plek voor maximaal 25 bezoekers. ,,Er kunnen makkelijk meer in, maar dat mag niet volgens de regels”, zegt Montsma. ,,En daar houden we ons aan. Het moet voor iedereen wel leuk zijn en blijven.” Er is bewust geen pauze ingelast. De koffie wordt vooraf in een witte, papieren beker ingeschonken en na afloop kan er een drankje worden afgehaald bij de tuintafel op het terras.

Het publiek blijft voor en na de voorstelling op anderhalve meter van elkaar. Op het toneel gaat het er soms wel wilder aan toe. Nu en dan wordt er innig gezoend en zijn acteurs in elkaar verstrengeld. ,,We hebben een contactberoep, we mogen elkaar sinds 1 juli weer aanraken”, zegt Adriaansz. Ze hebben even geprobeerd om de scènes te spelen op anderhalve meter van elkaar. ,,Maar dat is niks”, zeggen Piek en Van der Molen. Mannen en vrouwen die uitspreken dat ze elkaar bedriegen of juist beminnen, kunnen dat niet op afstand van elkaar doen. Dat is niet geloofwaardig. Of ze bang zijn om elkaar te besmetten? ,,We hebben niet heel veel andere mensen gezien de laatste maanden, dus gaat prima zo’’, zegt Van der Molen. ,,We passen goed op.”

Van Buuren is een tevreden mens, zijn ogen glimmen weer. ,,Spelers moeten spelen”, zegt hij. ,,Het komt wel goed. Volgend jaar gaan we er weer vol tegenaan.”

###

Toch! – WIG producties. Binnendijk 86, Ryptsjerk. Speeldata: 5 (première, uitverkocht), 7 (uitverkocht), 8, 12, 14, 15, 19, 21, 22, 26, 27 en 28 augustus. Aanvang: 20.30 uur. www.wigproducties.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Theater en musical
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct