Marcel Moes. FOTO LC

Iepenloftspul Het Hongerproces in zak en as: Domela is zijn stem kwijt

Marcel Moes. FOTO LC

Marcel Moes, die een van de hoofdrollen vervult in het iepenloftspul Het Hongerproces in Appelscha, is zijn stem kwijt. De première is vrijdag al.

Regisseur Johan Liest heeft er een paar slapeloze nachten van gehad. Moes, die de rol van Domela Nieuwenhuis zou vertolken, kan echt niet optreden. Hij heeft een keelontsteking en is daardoor zijn stem volledig kwijt. 

Maandag is aan het einde van de dag besloten Leo de Jong voor de rol van Domela te vragen. Een uurtje voor de repetitie stemde hij ermee in. ,,Je moet er toch niet aan denken dat  Het Hongerproces  niet door zou gaan’’, zegt de opgeluchte Liest.

Spiekbriefjes

De Jong had de rol van Pieter Jelles Troelstra, maar krijgt nu flink meer tekst voor de kiezen. Hij heeft woensdag en tot donderdagavond – dan is de try-out voor leerlingen van de basisschool – nog de tijd om de scènes door te nemen. Het wordt dus een beetje improviseren, zegt de regisseur. ,,Dan maar spiekbriefjes gebruiken of zo en we zetten de souffleur in.’’

Liest wilde koste wat kost de voorstelling door laten gaan. Immers, maanden is er door de vrijwilligers gerepeteerd. De drie voorstellingen zijn uitverkocht. Er worden tweeduizend bezoekers verwacht.

Kippenvel

Het stuk wordt opgevoerd in het openluchttheater De Koele in het Appelschaster bos. Daar is ook bijna alles klaar voor de première, zegt initiator van het iepenloftspul Geert Veen. Het idee voor Het Hongerproces is bij hem vijf jaar geleden ontstaan. ,,Kippenvel nu het eindelijk wordt opgevoerd. Ik heb er echt zin in’’, zegt hij.

Marcel Moes (40) vindt het heel erg jammer dat hij noodgedwongen moet afhaken. Drie maanden geleden kreeg hij voor het eerst stemproblemen. Met hulp van een logopediste werd hij een paar weken geleden genezen verklaard, meldt hij op vragen via WhatsApp.

Vol goede moed

Hij is docent en was dit schooljaar vol goede moed begonnen. ,,Vorige week kwam er weer een ontsteking de boel ontwrichten’’, schrijft hij. En over zijn vervanger meldt hij: ,,Leo is een fantastische acteur. Heb in het verleden al vaker met hem gespeeld. Als iemand het kan, is hij het.’’

De onfortuinlijke acteur speelt nog wel mee in het stuk. Een klein rolletje, zonder tekst. Maar daar heeft hij volstrekt vrede mee, meldt Moes via WhatsApp: ,,Ik ben vooral van  de show must go on . Dus ga a.u.b genieten met z’n allen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Domela
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct