Wat denkt een boom? Is het fijner om te rennen of sta je liever stil? Kinderen in Leeuwarden filosofeerden woensdagmiddag met schrijfster Bibi Dumon Tak over een bijzondere zomereik die in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat.

Bibi Dumon Tak schreef het kinderboek De eik was hier ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie; die draait dit jaar om het thema ‘De natuur was hier’. In haar boek vertelt Dumon Tak het verhaal van de eik die op een smalle groenstrook in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat.

De eik is al 180 jaar oud en groeide op het negentiende-eeuwse landgoed Anneville, waar koningin Wilhelmina enige tijd woonde. De imposante boom maakte deel uit van een bos dat grotendeels werd gekapt toen veertig jaar geleden een snelweg werd aangelegd. Alleen die ene boom mocht blijven staan. Inmiddels wordt ‘de troeteleik’, die in 2018 tot boom van het jaar werd gekozen, opnieuw bedreigd, want de snelweg moet nog breder.

Haast

,,De mensen hebben haast’’, zei Dumon Tak tijdens een online filosofiesessie met kinderen, een bijeenkomst die door de bibliotheek in Leeuwarden was belegd. ,,Het bos stond in de weg, dus hebben ze het gekapt.’’ Bedrukte gezichten.

De schrijfster sloeg met de kinderen en met hulp van een van haar drie honden die ze af en toe even op schoot nam, aan het filosoferen over hoe het is om een boom te zijn.

Stilstaan

In haar boek raken de eik en een gaai met elkaar in gesprek over de kwestie: wat doe je liever, rennen of stilstaan? De gaai is er wel uit. Die vliegt liever tien jaar lekker actief rond dan dat hij vierhonderd jaar stil zou moeten staan.

Ook de jonge, beginnende filosofen waren er snel over uit. Rennen is leuker dan stilstaan en gezonder bovendien. Alleen Ids dacht er anders over: ,,Als je stilstaat’’, sprak hij peinzend, ,,dan zie je de dingen beter. Als je rent, gaan de dingen in een flits voorbij…’’

Dumon Tak reageerde enthousiast: ,,Ids, je klinkt als een echte filosoof!’’ Ze haalde de oude wijze eik uit haar boek erbij. Die weet dat wie rent alleen maar voor zich uit kijkt en dat wie stilstaat de wereld om zich heen beter ziet.

Redding

De schrijfster hoopt de bijzondere boom met haar boek te redden en toonde de kinderen een filmpje van hoe ze met haar boek langs de eik rijdt en roept dat hij beroemd wordt. Inmiddels is bekend dat de voorgenomen kap die dit jaar plaats zou vinden, in ieder geval met een jaar is uitgesteld. Wie weet kan het dus toch: met kunst de wereld redden.

De eik was hier door Bibi Dumon Tak, uitgeverij Querido, 128 blz., 9,99 euro

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct