Het Historisch Centrum Leeuwarden is na de verbouwing ook een museum van Leeuwarden en de 35 dorpen

Klaas Zandberg en Hester Postma van het HCL bij het kleed met de stadskaart uit 1649. Foto: Jaap Schaaf

Het Historisch Centrum Leeuwarden is na een interne verbouwing meer museum geworden en minder studiecentrum. Met een stadskleed als blikvanger.

De coronatijd was voor het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), in een voormalige school aan de rand van de Prinsentuin, niet eens zo ongelukkig. Het gebouw zou toch al dicht voor een verbouwing en nu kon die in alle rust gebeuren. Dat het karwei ongeveer een maand is uitgelopen was niet eens een probleem.

Zaterdag gaat het vernieuwde HCL open en kan iedereen de verrassende gedaanteverandering zien die het heeft ondergaan. Globaal gezegd: de grote studiezaal is verruild voor een kleinere, en er is twee keer zoveel ruimte voor tentoonstellingen. Sinds het HCL in 2007 in dit gebouw trok is de studiezaal minder belangrijk geworden: de meeste stukken zijn gedigitaliseerd en kunnen thuis bekeken worden.

Museum van drpen

Natuurlijk is het HCL nog steeds het archief van de gemeente Leeuwarden, maar het is meer dan voorheen ook het museum van Leeuwarden en de 35 dorpen. De ervaring van 2018, toen in de Prinsentuin een ark lag met van alles over Leeuwarden, heeft geleerd dat de belangstelling daarvoor groot is. Vandaar dat onderdelen daaruit, zoals een zaal met filmpjes over Leeuwarden, hier nu ook zijn. Nieuw is een zaaltje, waarin allerlei zaken uit jubeljaar 2018 met projecties op de wanden kunnen worden herbeleefd.

Portrettengalerij

De portrettengalerij van beroemde Leeuwarders hangt nu in de doorgang. En net als de Canon van Nederland verandert die voortdurend, zegt directeur Geart de Vries. Fietser Bauke Mollema (woonde in Leeuwarden) is weg, OP1-presentatrice Welmoed Sijtsma (groeide er op) is er nu bij. Het blijven keuzes: Wilfred Genee (geboren in Leeuwarden) hangt erbij, Johan Derksen (voetbalde in Leeuwarden) weer niet.

De museumruimte is ruimer en anders ingericht, aan de hand van tien thema’s. De schedel van de ‘oudste Leeuwarder’ ligt er, een vrouw uit de derde eeuw die rond haar veertigste is overleden, er zijn ook nieuwe filmpjes, waarop Leeuwarden van vroeger is gereconstrueerd. Daarnaast is er volop ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

De blikvanger is het kleed van 8 bij 6 meter, waarop haarscherp de stadskaart van Blaeu uit 1649 staat. Die ligt in wat de nieuwe gehoorzaal wordt – het is bijna zonde dat er straks stoelen bovenop zullen staan.

Het HCL is open van 11 tot 17 uur, ’s weekends van 13 tot 17 uur. Maandags is het gesloten.