Het Fräuleinwunder bestaat (niet)

Wie iets bijzonders wil lezen, hoeft het hoofd alleen maar oostwaarts te draaien. Jonge Duitse schrijfsters hebben veel te bieden: krachtige verhalen, soms grappig en vaak kritisch. Maar pas op – noem het geen ‘Fräuleinwunder’.

De Duitse literatuurcriticus Volker Hage, werkzaam bij het gerenommeerde weekblad Der Spiegel, zal het zich nog wel kunnen heugen: de weken nadat hij over het Fräuleinwunder had geschreven, raakte hij verzeild in een storm van kritiek. In 1999 schreef hij een essay over de plotselinge opkomst van jonge debutantes in de Duitse literatuur en hun aanzienlijke verkoopsuccessen. Hij verwees daarbij naar een begrip dat lange tijd uit de mode was geweest – het Fräuleinwunder. De term raakte na de Tweede Wereldoorlog in zwang en verwijst naar de populariteit van fotomodellen en actrices in het naoorlogse Duitsland.

Registreer gratis en lees direct dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na verzenden leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

of koppel uw abonnement