Hafabra-korpsen mogen weer repeteren, met doekjes voor de condens en de kantine mag niet open

FOTO SHUTTERSTOCK

De hafabra-korpsen (harmonie, fanfare en brassband) mogen weer repeteren, onder strenge voorwaarden. Die staan in het protocol van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie.

Repetities binnen mogen met maximaal dertig personen tegelijk. Dat is exclusief de dirigent, die als personeel geldt.

Er moet een vrije ruimte van 2 meter rond elke stoel vrijgehouden worden. Stoelen, lessenaars en standaards moeten vooraf door daarvoor aangewezen personen worden gereinigd en klaargezet. 

De kantine mag niet open, dus een nazit zit er voorlopig niet in. Instrumenten, bladmuziek en acessoires mogen niet onderling geruild worden.

De blazers moeten het condensvocht verwijderen met een vochtopnemende doek, die ze vervolgens zelf thuis moeten wassen. ‘Uitblazen’ moet gebeuren met zo min mogelijk adem- of luchtdruk, om ‘sproeieffecten’ te voorkomen. 

Bij koren zijn de eisen strenger, zo blijkt uit het protocol voor de koorsector: daar geldt bijvoorbeeld 3 meter en 30 kubieke meter vrije ruimte rond elke zanger.

Volgens Johan Meesters, voorzitter van de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF), zijn de meeste repetitieruimten niet ingericht op die ‘vrije ruimte’. In een brief aan de Friese gemeenten roept die organisatie op om ruimhartig te zijn met huurpenningen en mee te denken over alternatieve locaties.

Lees ook [PREMIUM] Hoe gaan de hafabra-korpsen om met het nieuwe corona-protocol?