Gratis naar Marten en Oopjen in het Rijks

Wie de nieuwste aanwinsten van het Rijksmuseum in Amsterdam wil bekijken zonder te betalen, moet zaterdag zijn slag slaan. Vanaf 09.00 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds zijn de huwelijksportretten Marten en Oopjen van kunstschilder Rembrandt gratis te zien.

De veelbesproken schilderijen, die een prominente plek naast de Nachtwacht hebben gekregen, hangen de komende drie maanden in het Rijks. Daarna ondergaan ze een restauratie, waarop ze vervolgens afwisselend te zien zijn in het Louvre in Parijs en in Amsterdam.

Nederland en Frankrijk hebben de kunstwerken namelijk gezamenlijk aangekocht van een Franse particulier. Ze betaalden ieder 80 miljoen euro voor de 2 meter hoge portretten, die in 1634 zijn gemaakt.

De schilderijen zijn bijna vierhonderd jaar in privébezit geweest. Rembrandt schilderde het jonge echtpaar ten voeten uit, iets wat in die tijd alleen bij vorsten gebeurde. Op de doeken zijn Marten Soolmans en Oopjen Coppit, toen 23 en 21 jaar oud, te zien in de meest rijke kostuums naar de Franse mode. Hun huwelijk duurde echter niet lang, want Marten stierf op 28-jarige leeftijd.

Toon reacties