Gouden Eeuw floreert in Keukenhof

Bloemententoonstelling Keukenhof opent donderdag weer de poorten. Thema dit jaar is 'De Gouden Eeuw'. Nederland maakte vierhonderd jaar geleden letterlijk en figuurlijk een bloeiperiode door met wereldwijde handel. Het is de tijd dat de tulp aan zijn opmars begon. Een Delfts blauw bloemenmozaïek van 250 vierkante meter met tulpen, krokussen en druifhyacinten vormt een hoogtepunt.

,,In drie maanden tijd hebben veertig tuinmannen in Keukenhof met de hand 7 miljoen bloembollen in de grond gestopt. De helft zijn tulpen, in niet minder dan achthonderd soorten'', zegt directeur Bart Siemerink. Met een bloeitijd van een tot anderhalve week is het volgens hem een heel karwei om ervoor te zorgen dat bezoekers van de eerste tot de laatste dag fraaie bloemenperken te zien krijgen.

Door de jaren heen trok het park gemiddeld zo'n 800.000 bezoekers. Maar dat aantal is de laatste tijd flink toegenomen: van een miljoen in 2014 tot 1,2 miljoen vorig jaar. Toch blijft het park met een prognose van 800.000 bezoekers voor dit jaar 'wat aan de conservatieve kant'. ,,Groeien is geen doel op zich'', aldus de directeur, die daarmee natuurlijk niet doelt op de bloemen maar op het bezoekersaantal en de omzet. ,,Van doorgroeien worden we niet per se gelukkiger.''

Toeristen

Van de bezoekers komt nog altijd 60 procent uit Nederland en omringende landen. Zo waren er vorig jaar 180.000 Duitsers. ,,De rest komt letterlijk vanuit de hele wereld naar ons park. Vorig jaar hadden we 75.000 Chinezen en 50.000 mensen uit India. Je ziet dat als het economisch goed gaat in een land en mensen dus geld hebben om te reizen, ze vaak kiezen voor de piramiden in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs én voor Keukenhof in de Nederlandse bollenstreek.'' Om die reden verwacht hij veel gasten uit de opkomende economieën Turkije en Indonesië.

Keukenhof is elk jaar maar zo'n acht weken geopend. Dit jaar voor de 67e keer: van komende donderdag (Witte Donderdag) tot en maandag 16 mei (Tweede Pinksterdag).

Toon reacties