'Globe Arena veiligste plek in Europa'

De Globe Arena in Stockholm, waar deze week het Eurovisiesongfestival plaatsvindt, is op dit moment een van de veiligste plekken in Europa. Dat bezweert event supervisor van het massale liedjesfestijn Sietse Bakker.

Een maand geleden maakte Zweden melding van een verhoogde dreiging. Buitenlandse inlichtingenbronnen berichtten over IS-strijders die op het punt stonden af te reizen naar de Zweedse hoofdstad. Stockholm huisvestte eind april een week lang tientallen hoogwaardigheidsbekleders voor het zeventigste verjaardagsfeestje van koning Carl Gustaf. Daarnaast stond de stad de afgelopen zes weken in het teken van de voorbereidingen en de live-registraties van het Songfestival, met als grote climax de finaleshow zaterdagavond, die door meer dan 200 miljoen kijkers wereldwijd live wordt bekeken.

"We zijn ons ervan bewust dat we ons letterlijk en figuurlijk in de kijker spelen", vertelt Bakker. De finale van het liedjesfestijn wordt in meer dan vijftig landen live uitgezonden. Dit jaar kijkt voor het eerst ook Noord-Amerika rechtstreeks mee. "Daarnaast ontvangen we hier deze week ruim 1500 journalisten en bij elke show meer dan 10.000 bezoekers. Dat trekt natuurlijk de aandacht. En het Songfestival staat voor bepaalde waarden die ook niet overal worden gedeeld."

Luchthavenstandaard

De Globe Arena en directe omgeving zijn deze week tot op het hoogste niveau, zichtbaar en onzichtbaar, beveiligd. "Vanuit de organisatie hanteren we altijd de luchthavenstandaard voor de beveiliging van het evenement. Daarnaast laten we het gastland een risicoanalyse maken. Zweden neemt dat zeer serieus."

Details geeft Bakker niet, maar naast de standaardmaatregelen zijn de 'key events', zoals het rode loper-moment vorige week zondag en de live-shows, extra goed beveiligd. Zo moet iedereen die het stadion in wil door een scanner en ook tassen en telefoons worden grondig onderzocht. In het gebied rond de Globe Arena is de politie opvallend goed vertegenwoordigd.

De lokale vlaggetjesverkoper die zaterdagmiddag op het plein voor de locatie zijn waar probeert te slijten, ondervindt naar eigen zeggen flink wat hinder van de opgeschroefde veiligheidsmaatregelen. "Ik kan geen twee stappen zetten of ze willen mijn tas controleren of sturen een snuffelhond op me af", verzucht hij. "Maar goed, het is ook voor mijn eigen veiligheid, zullen we maar zeggen."

Toon reacties