Geen geld Podiumfonds voor Friese festivals

Het Oranjewoud Festival in Heerenveen krijgt geen bijdrage van het Fonds Podiumkunsten. Ook de festivals Into the Great Wide Open (Vlieland) en Welcome to the Village (Leeuwarden) hoeven niet op geld uit het fonds te rekenen.

Niet onderscheidend

Oranjewoud diende een verzoek in voor 150.000 euro. De beoordelingscommissie adviseert het fonds echter om deze niet toe te kennen.

Volgens de commissie heeft het festival met klassieke muziek een uitstekende programmering. Deze is echter weinig onderscheidend van andere soortgelijke festivals, schrijft men in het advies. De organisatie zelf hoopt het bezoekersaantal te verdubbelen, volgens de commissie is dit echter 'weinig aannemelijk'.

Yoram Ish-Hurwitz van het festival was voorafgaand aan de bekendmaking nog hoopvol. ,,We hebben een goed plan ingediend en bovendien hebben we de afgelopen jaren goede resultaten geboekt."

Krap budget

Over Welcome to the Village en Into the Great Wide Open, die beide 125.000 euro vroegen, kregen wel een positieve beoordeling. De commissie adviseert de aanvraag te honoreren als er voldoende budget is. Dat laatste is een probleem, het fonds heeft slechts 2,1 miljoen euro te verdelen en werd vier keer overvraagd. Daardoor kregen slechts twaalf van de 34 positief beoordeelde aanvragen ook daadwerkelijk een bijdrage toegekend.

De Verenigde Podiumkunstenfestivals reageren teleurgesteld. ,,De landelijke podiumkunstenfestivals zitten in zwaar weer", schrijft men. ,,Ze staan centraal in (inter)nationale en lokale culturele infrastructuren, maar staan aan de zijlijn als het gaat om cultuurbeleid en budgetverdeling. Dat moét anders."

Toon reacties