'Gedwongen huwelijk orkesten geen goed idee'

Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten zien een fusie, zoals de Raad voor Cultuur donderdag heeft voorgesteld, niet zitten. ,,Een gedwongen huwelijk is geen goed idee'', zegt Bart van Meijl, interim-directeur van het Orkest van het Oosten in Enschede. ,,Onze bezoekers hebben recht op hún orkest'', reageert directeur Wiebren Buma van Het Gelders Orkest in Arnhem.

Pas als de twee symfonieorkesten fuseren, kunnen ze aanspraak maken op subsidie, luidt het advies van de Raad voor Cultuur aan minister Jet Bussemaker (Cultuur). Het Gelders Orkest werkt sinds 2012 aan het terugbrengen van de kosten en het verwerven van meer inkomsten, stelt Buma. Volgens hem leidt dat tot positieve resultaten. ,,Onze bekendheid is toegenomen, de zalen zijn beter gevuld en we weten meer partijen aan ons te verbinden. We geloven in deze koers en zijn nog lang niet klaar.''

Het Orkest van het Oosten, dat vorig jaar failliet dreigde te gaan, stelt dat de organisatie de afgelopen maanden is ,,klaargestoomd voor de toekomst''. Volgens Van Meijl geven de eerste financiële resultaten van dit jaar vertrouwen. ,,De aanwezigheid van een symfonische voorziening in Overijssel is van groot belang voor de blijvende toegankelijkheid van symfonische muziek en alle daarmee verbonden activiteiten.'' Het orkest is daarnaast ook van belang voor de stad Enschede, meent hij.

Toon reacties