Friese Lente betere opvolger van Freeze

The Cool Quest, een van de acts op het afsluitende FREE. Foto Jorah Terwisscha van Scheltinga

Met het stopzetten van de subsidie voor het Freeze-festival raakte Friesland Pop een ‘kindje’ kwijt. Maar met nieuwe partners is een sterk verbeterd podium voor de Friese pop georganiseerd: Friese Lente.

Na 22 jaar viel Freeze vorig jaar voor het eerst buiten de subsidieregeling van provincie en gemeente. De stichting Friesland Pop moest afscheid nemen van het eendaagse festival waarop zij elk jaar Fries muziektalent presenteerde. ,,Toen moesten we alternatieven zoeken’’, vertelt Sjouke Nauta.

Week van evenementen

Friesland Pop, Popfabryk en de opleidingen en podia die samenwerken in het Fries Popnet staken de koppen bij elkaar. Daarbij sloten zich ook de kleine podia en makers aan uit onder meer Joure (8501indie), Pingjum (Pingpop), Heerenveen (Musykfabryk), Donkerbroek (De Kortsluiting), Koarnjum (De Wier), Bolsward (Het Patershuis) en Sneek (Lewinski). Dit resulteerde in een week van evenementen onder de titel Friese Lente. Nauta: ,,Daar heeft LF2028 een basisfinanciering onder gelegd. Nu hebben we er een heel nieuw ‘kindje’ voor teruggekregen.’’ De teleurstelling maakte plaats voor blijdschap. ,,Het mooiste is dat we met heel veel verschillende partijen samenwerken. Van klein, zoals De Kortsluiting in Oosterwolde tot groot, zoals Neushoorn.’’ 

De organisatoren lijken van de kelder op de zolder te springen. Ze gaan van een dag naar een week en behalve optredens omvat die week ook andere activiteiten, die eerst als losse evenementen op de agenda stonden. Van coaching en residencies tot presentatie van eindexamenprojecten en zelfs een magazine. De voorrondes van de Kleine Prijs van Fryslân starten in Joure (7 maart) en Heerenveen (13 maart), in Neushoorn wordt de popconferentie Maaiveld gehouden, en er zijn een masterclass over videoclips en een workshop voor jonge hiphop-acts.

De Friese Vinylclub

Nieuw is het project De Friese Vinylclub, die als eerste 12 inch die van de band Hilbrandt uitbrengt. ,,En het magazine is nieuw, het is gemaakt door jonge vormgevers en biedt ook een podium aan fotografietalent. Hierin is aandacht voor de musici die het afgelopen jaar de kop boven het maaiveld uitstaken.’’ De inhoud komt vanuit 3voor12/Fryslân en het ontwerp van de Cowboy Killers.

In de Sidewalk Gallery in Leeuwarden presenteert Bouwe Brouwer de foto’s die hij maakte tijdens Into The Great Wide Open op Vlieland. Op Up North! mogen DINA en Cissy Joan & Faeniks zich presenteren. ,,Dit zijn laagdrempelige eigen producties voor kleine podia. De muzikanten krijgen zo ervaring, de podia betaalbare acts.’’

De uitwisseling via het Stage Europe Network Music Exchange valt nu ook onder Friese Lente. ,,Dat deden we al langer, maar mede daarom is de Friese Lente ook een week. De bands moeten tijd hebben om met elkaar iets te maken.’’ De Noorse band Way Down The Rainbow gaat dinsdag met de Friese band Feral Tides de studio in. Vrijdag besteedt Noardewyn van Omrop Fryslân aandacht aan deze uitwisseling, en zaterdag presenteren ze het resultaat op FREE festival. 

Met het gratis FREE sluit de week af. ,,We presenteren hier de Friese talenten zoals we dat op Freeze deden, maar zonder de grote headliners. De bands kunnen hier optreden voor een groter publiek dan ze doorgaans doen.’’ Alles is erop gericht Friese artiesten voor te bereiden op een (semi)professionele carrière. ,,Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar het zou mooi zijn als het sommigen lukt.’’

Friese Lente – diverse locaties, 7 t/m 14 maart, www.frieslandpop.nl

home
net-binnen
menu