Fries van Rotterdams bureau ontwerpt Taalekspo

De geboren Fries Stefan Prins van het Rotterdamse architectenbureau Powerhouse Company maakt de definitieve ontwerpen voor de Taalekspo in Leeuwarden.

Het taalbelevingscentrum van Lân fan Taal, een programma van Culturele Hoofdstad 2018, wordt in 2017 gebouwd.

Het ontwerp van Prins, geboren in Wolvega, maar woonachtig in Rotterdam, werd door een jury onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade gekozen uit zes voorstellen.

De inzendingen moesten aan diverse voorwaarden voldoen. Zo moest het gebouw, dat op het Oldehoofsterkerkhof komt, aan de buitenkant een permanente tribune bevatten. Daar kunnen bezoekers bijvoorbeeld tijdens festivals op het plein plaatsnemen.

Winnend ontwerp

Gedeputeerde Sietske Poepjes onthulde het winnende ontwerp donderdagochtend bij de Oldehove.

,,De sjuery hat in moai beslút naam. De tekeningen fan Powerhouse Company litte in sfearfol gebou sjen dat past yn dit part fan ‘e stêd, fan dizze tiid is en útstrielt dat der binnendoar écht wat te ûnderfinen is.’’

Het doel is om begin 2017 te starten met de bouw aan de groenstrook bij het Heer Ivostraatje, recht tegenover de Oldehove. De permanente Taalekspo is voor 2018 klaar.

Lân fan Taal draait om het Fries, meertaligheid en taalbeleving in de provincie. Tijdens Culturele Hoofdstad 2018 trekt er onder meer een Taalkaravaan door de provincie en is er een tijdelijk Taalpaviljoen in de Prinsentuin.

Toon reacties