Het Fries Straatfestival in Leeuwarden is verplaatst naar september. Weer een jaar verzetten was geen optie, zegt programmeur Léonie Dijkema.

Hoewel de voorbereidingen een tijdje geleden al in gang waren gezet om het festival in mei plaats te laten vinden, is toch besloten te verhuizen naar het najaar. ,,Het is nog steeds onzeker of het festival volgende maand door zou kunnen gaan. Op een gegeven moment moet je een beslissing nemen.’’ Het besluit is genomen in overleg met de gemeente Leeuwarden.

Dak parkeergarage

Dijkema denkt dat er in september wel al meer mogelijk is. ,,Maar we zijn dan denk ik nog niet van alle maatregelen af.’’ Daarom wordt er, met de kennis van nu, een festival in afgeslankte vorm georganiseerd. Bezoekers kunnen acts bekijken op tien verschillende plekken in de stad. Die locaties zijn intiem en groot genoeg om een maximaal aantal bezoekers op veilige afstand van elkaar naar de optredens te laten kijken, zegt de programmeur. Dijkema heeft al een aantal plekken op het oog. ,,We denken dan bijvoorbeeld aan de tuin van het Princessehof en het dak van de parkeergarage aan de Klanderij.”

Registratiesysteem

De charme van het straatfestival is dat artiesten hun voorstelling opvoeren te midden van de bezoekers aan de binnenstad. ,,Helaas, dat zal niet gaan.” De programmeur gaat ervan uit dat er tegen die tijd nog steeds met een registratiesysteem gewerkt wordt. Dat strookt met het karakter van het gratis toegankelijke festival dat zo laagdrempelig mogelijk wil zijn. ,,Iedereen moet alles kunnen bekijken, dat is altijd ons streven geweest. We zijn nog aan het nadenken over hoe we de toegang voor iedereen zo makkelijk mogelijk kunnen maken.”

Tevens wordt nog nagedacht over het al dan niet vragen van een vrijwillige financiële bijdrage. Het festival heeft moeten bezuinigen. Tijdens de editie van 2019 is er voor het eerst met de pet rondgegaan. ,,Maar het zijn nu voor iedereen moeilijke tijden. Voornaamste is dat we wat moois kunnen maken en dat er weer wat te beleven valt.”

Dijkema heeft grootse plannen met het festival. Zo wil ze het uitbouwen met, zoals het zelf noemt, de urban straatcultuur. Als voorbeeld noemt ze de freerunners van La Fabrique Royale die in 2018 in Leeuwarden over daken en muren sprongen. Een wens is ook om wat grotere internationale voorstellingen te boeken. Voor dit jaar heeft ze een participatieproject vastgelegd.

Bouwsels van karton

Dijkema wil de verbinding tussen bewoners, stad en festival maken. ,,Hoe kunnen wel elkaar weer vinden. Dat is nu belangrijker dan ooit.” Iemand die zo’n project gestalte kan geven is volgens de programmeur de Fransman Olivier Grossetête. Die construeert grote bouwwerken van karton. De opbouw kost enkele dagen. ,,En daarna wordt het bouwsel gezamenlijk gesloopt. Dat is eigenlijk wel net zo leuk.” Dijkema zou Grossetête aan de slag willen laten gaan nabij de Oldehove. De bouwer krijgt dan wel volledig de vrije hand. ,,Wie weet wat hij bedenkt, misschien wil hij een torenspits voor de Oldehove maken. Ik hoop zo dat dit gaat lukken.”

Fries Straatfestival Leeuwarden - van 16 tot en met 19 september.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct