Fries Museum verwerft portrettekening Rinsema

Thijs Rinsema -  Nelli Foto: Marieke Balk Fotografie

Na zorgvuldige papierrestauratie is vanaf vandaag de portrettekening te zien die Thijs Rinsema maakte van zijn nichtje Nelli de Vrieze. Zij was als een van de eersten ‘air hostess’ van KLM.

Het Fries Museum heeft de portrettekening van Thijs Rinsema (Drachten, 1877) begin dit jaar verworven. Hij tekende zijn nichtje Nelli de Vrieze (1909-1996) met loshangend haar. Nelli behoorde tot de eerste groep vrouwen die in de zomer van 1935 als ‘air hostess’ in dienst kwam van het toen jonge luchtvaartbedrijf KLM. De tekening gaat deel uitmaken van de tentoonstelling Friezen .

Vanwege de kwetsbaarheid van het werk is het slechts een half jaar te zien. Thijs Rinsema tekende zijn nichtje rond 1920 en gaf haar de tekening cadeau. Nelli, of Nel, heeft haar portret altijd bewaard. Beide Friezen hebben een opmerkelijk leven geleid.In 1995 wordt Nel, toen Nel La Riviera-de Vrieze, geïnterviewd door dagblad Trouw . Ze behoort tot de eerste lichting van vijf dames die in de zomer van 1935 werd aangenomen als ‘air hostess’. Deze term werd al snel vervangen door ‘stewardess’. In het artikel vertelt ze over de strenge selectieprocedure, waar zij samen met 19 anderen uit een groep van 300 sollicitanten werd gekozen.

loading  

,,De vliegerij was een nieuwe uitdaging en ik beschikte over de nodige ervaring als gastvrouw, dus ik dacht ‘ik probeer het gewoon’. De capriolen van de piloot tijdens de proefvlucht weerstond ik met gemak, maar ik moest wel veel overredingskracht gebruiken om toestemming van mijn ouders te krijgen, want die waren doodsbenauwd dat me iets zou overkomen.’’ Op haar eerste vlucht naar Berlijn in 1935 werd ze persoonlijk uitgezwaaid door de toenmalige president-directeur van KLM.

Thijs Rinsema en zijn jongere broer Evert waren schoenmakers in Drachten. Door zijn broer kwam Thijs in aanraking met Theo van Doesburg, een van de kunstenaars van De Stijl. Rinsema ging onder invloed van deze groep meer experimenteren. Hij maakte collages en ging schilderen in de sfeer van De Stijl en Dadaïsme.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur