Fries Museum laat families (weer) borduren

Wie zin heeft om met de hele familie aan het borduren te slaan, hoeft zich alleen maar te melden bij het Fries Museum. Die geeft borduurpakketten weg, in aanloop naar de nieuwe tentoonstelling Haute Bordure die (mogelijk) 3 maart van start gaat.

Het idee is dat ouders en kinderen in de voorjaarsvakantie aan de slag kunnen met naald en draad. Het Fries Museum verstrekt niet alleen de familie-borduurpakketten, maar verzorgt ook instructievideo’s van ontwerper Floor Nijdeken.

Als de situatie omtrent corona het toelaat, gaat de tentoonstelling ‘Haute Bordure’ op 3 maart van start. Het museum toont honderdvijftig kledingstukken en accessoires uit de afgelopen vier eeuwen. Er is onder meer een met pailletten bestikt catsuit van de hedendaagse ontwerper Jan Taminiau te zien, maar ook met gouddraad bestikte schoenen uit 1620.

Belangstellenden kunnen een mailtje sturen naar info@friesmuseum.nl
vier eeuwen handgemaakt borduurwerk
Vanaf 3 maart ontdek je in de nieuwe tentoonstelling van het Fries Museum dat borduren van alle tijden is en voor iedereen; jong en oud, man en vrouw! Bijna 150 kledingstukken en accessoires bewijzen dat borduurwerk meer is dan decoratie; het laat zien wie je bent. In Haute Bordure vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau – van top tot teen met pailletten bestikt – tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende roaring twenties jurkjes tot 18 de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details. Een lust voor het oog van de modeliefhebber en een feest der herkenning voor textielfans.

een podcast, borduurinstallatie en masterclasses
Rondom de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma ontwikkeld. Als het museum weer geopend is kan iedereen, van beginner tot expert, aanschuiven bij Floor Nijdekens interactieve borduurinstallatie in de hal van het museum. Draag een steekje bij aan het gezamenlijke borduurwerk. Helemaal de smaak te pakken gekregen? Volg dan een van de masterclasses van Crafts Council Nederland, geschikt voor liefhebbers van textiel, mode en ambacht met enige borduurervaring. Meer geïnteresseerd in verhalen achter borduren? Beluister dan vanaf 13 februari de podcast voortborduren of koop de publicatie in onze webshop.
Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur