Fries Landbouwmuseum en Nationaal Veeteelt Museum samen verder

De kop van Sunny Boy.

Het Nationaal Veeteelt Museum (NVM) gaat integreren in het Fries Landbouwmuseum (FLM), daartoe tekenen de besturen van de musea deze week een intentieverklaring.

Het is de bedoeling dat het integratieproces voor het einde van dit jaar is afgerond, zodat het FLM vanaf 2021 een groot deel van de collectie van het NVM zal kunnen tonen.

Het gebouw waarin het NVM gevestigd was, het oude ki-station Land van Cuijk in Beers, werd verkocht, waardoor het bestuur op zoek moest naar een nieuwe locatie of huisvesting. Deze zoektocht resulteerde in een samenwerking met het FLM.

Het FLM verwacht met de collectie van het NVM de onderdelen veehouderij, fokkerij en voortplanting meer te kunnen uitdiepen.

De museumcollectie van het NVM telt zo’n 2.300 objecten, ongeveer 25.000 foto’s en ander beeldmateriaal (dia’s, films en video’s). De gehele collectie is geregistreerd (Adlib) en gedigitaliseerd. Het heeft naast objecten tevens een kunstcollectie en geprepareerde koppen van diverse wereldberoemde stieren, zoals de kop van Sunny Boy, geboren in Friesland (Schalsum) en met bijna twee miljoen nakomelingen een wereldkampioen.