Frans Klerkx alleen dit weekeinde bij Steven Sterk

Een beeld van Frans Klerkx.

De galerie van Steven Sterk in Gorredijk is dit weekeinde weer even geopend. De Brabantse kunstenaar Frans Klerkx exposeert er zijn abstracte werk én viert er zijn verjaardag.

Frans Klerkx (Mill, 1932) wilde het liefst naar de kunstacademie, maar mocht niet. Hij werd docent, maar hield zich daarnaast toch zijn leven lang met kunst bezig. Eerst volgde hij in de voetsporen van zijn oom Kees Bastiaans en dorpsgenoot en beeldhouwer Manus Evers. Inspiratie haalde hij uit veel reizen naar Italië en Frankrijk en - recentelijk - Japan.

Geleidelijk aan liet Klerkx de figuratie varen en vond hij zijn eigen stijl in de geometrie. ,,De mens wil graag orde brengen in de chaos. In mijn schilderijen brengen vlakken rust en staan punten en lijnen voor beweging.’’ Zo’n 24 jaar geleden ging hij zich ook voor de beeldhouwkunst interesseren. Zelf noemt hij het beeldvouwkunst, want zijn ideeën beginnen met het vouwen van papier. ,,Het is een spel tussen vorm en leegte. Maar waar bij origami de figuratie belangrijk is, houd ik het bij geometrie.’’

In de jaren zeventig leerde Klerkx via Wim den Biesen zen en meditatie kennen. ,,Ik mediteer sindsdien elke dag.’’ Het creatieve proces is voor hem ‘het bezielen van materie’, waardoor bijvoorbeeld een simpel teken op papier of hergebruik van verpakkingsmateriaal betekenis krijgt. ,,Ik noem mijn sculpturen ook wel pulpturen, als ik bijvoorbeeld eierdozen als materiaal heb gebruikt.’’

Filmmaker Pieter Verhoeff maakte in 2018 een documentaire over Klerkx, getiteld Frans Klerkx: meester in eenvoud. Deze documentaire van dertig minuten is te zien tijdens de tweedaagse expositie. Via zijn dochter Manuela kwam Klerkx in contact met Steven Sterk, die zijn galerie beschikbaar stelde. ,,Voor mij is dit een droom, ik houd van minimalistische gebouwen.’’ Publiek is welkom zaterdag van 14 tot 17 uur en zondag tussen 11 en 17 uur aan de Helling 1 in Gorredijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur