Fotograaf Reiny Bourgonje uit Heerenveen heeft met portretten van haar nichtjes awards gewonnen bij de Britse Fine Art Photography Awards (FAPA) in London.

Bourgonje stuurde twee portretten in. Zondag kreeg ze de uitslag en, moet ze eerlijk bekennen, ze was bijna alweer vergeten dat ze had meegedaan. Lachend: ,,Ik klapte de kompjûter efkes iepen en doe seach ik ta myn ferrassing dat ik dy awards wûn ha.”

De portretten zijn van haar nichtjes Esther van Halderen en Leonie Bourgonje. De fotograaf werkt graag met ze. Het zijn volgens Bourgonje natuurtalenten die tijdens het poseren voor de camera weinig aanwijzingen nodig hebben. ,,Se gean sitten en ik bin faaks wol mei in healoerke klear.”

Muze en bommen

De zevenjarige Esther is geadopteerd en komt uit Nigeria. Voor Bourgonje is het meisje een inspirerend fotomodel. ,,Sy is in hiel leaf en fleurich famke. Hâldt o sa fan sjongen en folget oan de muzykskoalle in musicaloplieding.” Bourgonje fotografeert haar dan ook al een aantal jaar. ,,Sy is myn muze. Moai om te sjen en fêst te lizzen dat se stadichoan as bern feroaret.”

Het portret van Esther heeft als titel Little black diamond. Het andere portret dat Bourgonje van haar tantezegger Leonie instuurde heet New Dutch Renaissance. Op de foto kijkt het model dromerig naar het daglicht – Bourgonje gebruikt nooit kunstlicht. Waar Leonie aan dacht? ,,Ik tink oan hoe’t se bommen ûnklear meitsje kin”, zegt de fotograaf bij wijze van grap. ,,Leonie sjocht der op de foto brekber út, mar sy is hiel stoer. Se sit yn it leger en wurket by de Explosieven Opruimingsdienst.”

loading

Placemat

De kraag en muts die Leonie draagt, maakte Bourgonje zelf van placemats ,,Ik rûn by de Hanos en seach se lizzen. Ik tocht, dêr kin ik fêst noch wolris wat mei.” Het portret is, zegt de maakster, een knipoog naar de Gouden Eeuw. ,,Mei recyclet materiaal.”

De portretten van Bourgonje zijn gekozen uit meer dan 4900 inzendingen uit 92 landen. En hoewel ze er geen geld mee verdient – ze krijgt een fraaie oorkonde – zijn de awards voor Bourgonje in dit coronajaar meer dan welkom. Het afgelopen jaar heeft ze niet veel kunnen werken in haar studio in Museum Heerenveen. ,,It is manier om dochs sjen te litten datst der noch bist.”

Prijs ophalen in Italië

Bourgonje doet vaker aan wedstrijden mee. Vaak valt ze in de prijzen. Dit jaar heeft ze onder meer werk ingestuurd voor de Italiaanse Siena Awards. Vorig jaar won ze in die competitie een prijs met ook al een portret van Esther. Die prijs moet ze nog steeds gaan ophalen. ,,It soe moai wêze as dat dit jier koe.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct