Bam. Verdorie, een scheur. ,,Gaat het, gaat het?’’, roept mijn zus verschrikt. ,,Ja hoor”, stel ik haar gerust. Langzaam klauter ik omhoog. Oei, de ribbenkast. Daar zal ik later vast nog flink last van krijgen, maar nu even doorbijten.

Het ijs, bedekt onder een laagje sneeuw, in het Bûtefjild lonkt deze vrijdagmorgen. Het is zonnig en bijna windstil. Het natuurgebied is nog even van ons voordat de meute toestroomt.

Zwijgend scharrelen we door. Alleen het geluid van de ijzers die het ijs raken. Swoetsj, swoetsj, swoetsj. Dit is geluk.

Niets doet er meer toe. Alleen het krakende ijs en de opkomende zon. Verkiezingen? Ver weg en inhoudelijk qua kunst en cultuur bedroevend slecht – veel partijen hebben amper kunst- en cultuurambities in hun programma’s opgenomen.

Lockdown en corona? Pffff, even niet. Op het ijs gaat het alleen maar over de bevroren vlaktes, de conditie en waar de beste vloeren liggen. Zweven over een laagje water, wat een voorrecht.

Even later knal ik ook figuurlijk keihard tegen de vlakte.

Op Facebook een essay van Friduwih Riemersma over hoe de Friese overheid in haar ogen de Gysbert Japicxpriis, de belangrijkste literaire prijs van Friesland, verkwanselt. Maar dan komt het: waarom de provincie drie, vrij vertaald, literaire onbenullen een oordeel laat vellen?

Een prima discussie, maar zo jammer dat de personen die in die jury zitten door de schrijver onderuit worden geschoffeld. Niet lief. Op de man spelen is niet sympathiek. Het leidt af van waar het echt om zou moeten gaan: de Gysbert Japicxpriis misschien toch weer op afstand van de provincie plaatsen?

En dan, een afknapper in de mailbox. De Boekenweek is verplaatst naar de zomer. Waarom uitstellen, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek?

Het Boekenweekgeschenk – geschreven door Hanna Bervoets – is al lang gedrukt en ligt er zelfs al in een Friese vertaling.

Wij lezers kopen wel online en kunnen best een jaartje zonder een (decadent) Boekenbal of een dagje gratis reizen met de trein.

Gelukkig gaat de Fryske Boekewike begin maart wel door. De aftrap is op 6 maart, live op Omrop Fryslân. Afûk, pak het podium! Laat lezers zweven boven Friese woorden, benadruk de schoonheid van de Friese taal. Organiseer iets met een Friese Boekenelfstedentocht.

De tocht die onder alle omstandigheden wél doorgaat.

Bij aanschaf van een Fries boek wordt Lockdownleafde van Hilda Talsma cadeau gedaan.

Nu ik toch het ijs niet meer op kan, lig ik opgekruld op de bank onder een dekentje – ribben gekneusd en schaatsen opgeborgen – en lees het geschenk op Valentijnsdag in één adem uit.

Later in de week zegt cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes met ,,hert en siel’’ achter de benoeming van de drie juryleden van de Gysbert Japicxpriis te staan. Ferme taal, verpakt in lieve woorden.

De leafde is in feestje, fier it alle dagen , schrijft Hilda Talsma. Zo’n liefdevolle aanpak verdient de Gysbert Japicxpriis ook.

elisabeth.post@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct