Fans Led Zeppelin steunen band in rechtbank

Op de eerste dag van de rechtszaak tegen Led Zeppelin, stonden fans in Los Angeles in de rij om een plekje te bemachtigen in de zaal.

Volgens de BBC droegen sommige liefhebbers van de band gesigneerde exemplaren bij zich van Stairway To Heaven, het nummer waar de zaak om draait. Erfgenamen van Randy Craig Wolfe beweren dat het intro van de grote hit is gestolen van Wolfe, die het had geschreven voor het nummer Taurus van zijn band Spirit. Led Zeppelin trad in de jaren 60 op als voorprogramma van Spirit.

Bandleden Robert Plant (67) en Jimmy Page (72) waren dinsdag aanwezig in de rechtbank. Zij luisterden hoe de jury verschillende versies van zowel Stairway To Heaven als Taurus te horen kregen. De advocaat van de nazaten van Wolfe prees de heren als "geweldige muzikanten en performers" maar riep hen ook op "de erkenning te geven waar het hoort".

Led Zeppelin's raadsman beargumenteerde dat niet bewezen kan worden dat Page en Plant het nummer van Spirit überhaupt weleens hadden gehoord voordat zij Stairway To Heaven schreven.

In 2008 rekende Bloomberg uit dat Stairway to Heaven door de jaren heen zo'n 500 miljoen euro heeft opgebracht. Volgens de BBC zijn de erfgenamen van Randy Craig Wolfe uit op 35 miljoen daarvan.

Toon reacties