FAAM: Frisse voorstelling, missie geslaagd

Gebeurtenis: iepenlofspul FAAM door Stichting Yn Waar En Wyn Regie: Marius Del Grosso Gezien: 14/5 Jorwert Publiek: 120 Nog te zien: 20 en 21 mei.

FAAM is het derde iepenloftspul voor jongeren van de hand van Marius Del Grosso.

Zo springt hij in het gat voor jongeren die graag toneelspelen maar niet meer mee kunnen doen aan het Berne-iepenloftspul in Easterwierrum en nog niet oud genoeg zijn voor bijvoorbeeld het Iepenloftspul inJorwert. Del Grosso legt een aantal principes over jongerentoneel uit op de website van de Stichting Yn Waar En Wyn. Zo mag iedereen meedoen, er zijn dus geen audities. Verder staan de jongeren zelf aan de basis van de teksten en moeten ze kunnen spelen in hun moedertaal. FAAM is dus deels in het Nederlands en deels in het Frysk. En een voorstelling is vooral geslaagd als de jongeren een kick hebben gekregen van het spelen.

FAAM, gebaseerd op het boek Queen Bees & Wannabees van Rosalind Wiseman, is het verhaal van queen bee Cassandra.

Zij heeft een groep vriendinnen om zich heen verzameld die haar tassen dragen en schoolboeken aangeven. Wanneer nieuweling Pip ten tonele verschijnt worden de kaarten opnieuw geschud.

De types die de spelers neerzetten lijken inderdaad zo weggelopen van een gemiddelde middelbare school. Je hebt nerds die slijmen bij de leraren, stoere jongens die zich nergens wat van aantrekken en onzekere brugklassers die hun weg nog moeten vinden. Deze verschillende types worden geloofwaardig neergezet. De teksten zijn regelmatig scherp en grappig: ‘En bedenk, ware schoonheid zit van buiten.’

Verder zit de voorstelling vol met subtiele details: de pubers dragen hun tassen precies zoals pubermeisjes dat tegenwoordig doen en wanneer er geshopt is, zijn de sociale verhoudingen af te lezen uit de tasjes van de winkels. Marius Del Grosso levert met deze talentvolle spelersgroep een frisse voorstelling af waarin met zichtbaar veel plezier gespeeld wordt.

Del Grosso slaagt wat dat betreft met vlag en wimpel in zijn missie.

Toon reacties