Pidgin, zo heet de nieuwe Leeuwarder taal die komend jaar moet ontstaan. Productiehuis Explore the North zoekt daarvoor bijzondere, gekke, lieve, vreemde woorden uit welke taal dan ook, die mensen na aan het hart liggen.

De Australisch-Srilankaanse kunstenaar Ahilan Ratnamohan, die op dit moment in Brussel woont, zal in opdracht van Explore the North, dat voor de gelegenheid samenwerkt met de Afûk en City of Literature, een taal construeren die door de stadsbewoners zelf is samengesteld.

Er worden speciale, misschien wel onvertaalbare woorden gezocht, uit bijvoorbeeld het Fries, Marokkaans, Liwwadders of Engels, die aan het vocabulaire van het Pidgin worden toegevoegd. Dat moet resulteren in een nieuwe manier van uitdrukken, die de diversiteit van de bevolking weerspiegelt.

Een pidgintaal is een versimpelde taal die ontstaat wanneer talen door elkaar gehusseld worden, zoals bijvoorbeeld in het Papiaments. Vaak worden er basale woorden in opgenomen en is de ‘nieuwe mix-taal’ effectief en relatief simpel.

Project Pidgin X

Er zijn veel pidgintalen ontstaan onder invloed van het kolonialisme, toen Europese talen zich met inheemse talen vermengden. Een pidgintaal is altijd een tweede taal; gebruikers spreken daarnaast ook nog hun eigen moedertaal.

Explore the North zoekt voor Project Pidgin X inwoners van Leeuwarden die naast het Nederlands nog een andere taal spreken en die een bijzonder woord, een woord dat ze missen of waaraan ze speciale herinneringen hebben, willen delen met Ratnamohan. Uiteindelijk wordt er een woordenboek gemaakt. Daarmee wordt getoond hoe multicultureel Leeuwarden is. De kunstenaar, die inmiddels al aan de slag is, wil graag in gesprek komen met mensen uit verschillende bevolkingsgroepen.

Woorden kunnen tot 11 januari worden aangemeld op de website www.pidginx.com . Na Leeuwarden wordt het project ook in onder meer Groningen en Zwolle uitgevoerd. Alle moedertalen en dialecten zijn welkom, van het Sranantongo tot het Fries, van het Tigrinya tot het Spaans.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Explore The North
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct