Elle-actrice Huppert prijst ironie Verhoeven

Actrice Isabelle Huppert is vol lof over de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. De Franse ster speelt de hoofdrol in Elle, de eerste film van Verhoeven in tien jaar tijd. Elle beleeft haar wereldpremière zaterdagavond op het festival van Cannes, waar de film is geselecteerd voor de competitie.

Huppert speelt in de film een vrouw die op zoek gaat naar haar verkrachter. “Het oorspronkelijke boek en het scenario bevatten al veel ironie”, stelde de actrice zaterdag tijdens een perspresentatie in Cannes. “En Paul heeft dat gevoel voor humor ook. Hij zegt zijn acteurs alleen maar het noodzakelijke: verder merkt hij wel wat er gebeurt tussen de personages. Wanneer je vragen hebt, heeft hij echter wel alle antwoorden paraat.” Ook de andere acteurs prezen de directheid van de Nederlandse filmer.

Huppert waardeert het dat niet alles wordt uitgelegd over de motieven die haar personage heeft. “Net als in het echte leven wordt ze met bepaalde situaties geconfronteerd en probeert een manier te vinden om daarmee om te gaan”, aldus de actrice. Zij denkt dat Elle tegelijkertijd heel Amerikaans en Europees aanvoelt. “Die ambiguïteit is kenmerkend voor Paul en ook voor de film”, stelt Huppert. “Ik denk dat vooral het thrillerelement erg Amerikaans is. Die vorm van spanning kennen we nauwelijks in de Europese cinema.”

Ontspannen

Verhoeven oogde erg ontspannen tijdens zijn ontmoeting met de pers in Cannes en beantwoordde de vragen afwisselend in Engels en Frans. “We hebben wel een paar zaken in het boek veranderd”, legt hij uit. “Zo werkt de hoofdpersoon nu in een bedrijf dat videogames maakt; in het boek leidde zij een groep scriptschrijvers. Maar dat is visueel niet heel interessant. Het idee voor videogames kwam van mijn jongste dochter.”

De regisseur stelt zeker nog open te staan voor het maken van een film in de VS. “Maar alle scenario’s die ik krijg aangeboden heb ik al een keer gedaan of boeien mij niet”, legt hij uit. “Wat ik hier in Europa aangeboden krijg, en in Frankrijk in het bijzonder, is vele malen interessanter.” Op dit moment werkt hij onder meer aan een film over de sadistische Gestapo-baas Klaus Barbie. Ook werkt de regisseur nog steeds aan zijn Jezus-project. “Maar we hebben nog geen bevredigende manier bedacht om dat verhaal in een film te vertellen.”

Elle draait vanaf 2 juni in de Nederlandse bioscopen.

Toon reacties