Eleanor Rigby doet Tsimane niets

Wetenschappers hebben bij het Tsimanevolk in Bolivia een opmerkelijke ontdekking gedaan. Wat voor de rest van de wereld na een paar akkoorden duidelijk is, horen zij niet. De Tsimane kennen geen verschil tussen droevige en opgewekte muziek.

In het gerenommeerde Engelse blad Nature schrijven de onderzoekers dat de Tsimane geheel ongevoelig zijn voor droevige muziek. Wat musici kennen als dissonantie, onwelluidend en onaangenaam, daar snappen ze in het afgelegen Boliviaanse oerwoud niets van. Voor onze oren is Eleanor Rigby van The Beatles een droevig aandoend nummer. Maar niet voor de Tsimane.

Bij de dorpelingen met wie wetenschappers tests deden, bleek dissonantie exact hetzelfde op te roepen als het tegenovergestelde consonantie, welluidend en aangenaam. Beide soorten muziek riepen dezelfde emotie op. Dat is opmerkelijk omdat het volk gewoon onderscheid maakt tussen bijvoorbeeld een lach en een snauw. De Tsimane maken zelf muziek, maar die is voor 'onze' oren weer absoluut niet harmonisch.

Toon reacties