Eindstand Douwe al voor de helft bepaald

Met zijn vlekkeloze optreden tijdens de tweede generale repetitie van de finale show is vrijdagavond het songfestivallot van Douwe Bob al voor 50 procent bezegeld. De vakjury's in de 42 deelnemende landen baseren vrijdagavond hun puntenverdeling op de muzikale verrichtingen in de Globe Arena in Stockholm.

De live registratie van de grote finale van zaterdagavond is voor miljoenen Europese tv-kijkers het moment om een oordeel te vellen over de prestaties op het liedjesfestijn. Vakjury's en tv-kijkers bepalen beide voor 50 procent de eindscore.

Douwe en zijn band repeteerden vrijdagavond voor de tweede keer de finale show van de 61e editie van het Eurovisiesongfestival. Slow Down is als derde in de line-up van 26 nummers te horen.

I love you

Het was vrijdagavond de achtste keer dat de Nederlandse songfestivalinzending zijn act mocht opvoeren op het enorme podium in de Globe Arena. De 23-jarige Amsterdammer blijft keer op keer steady presteren. Tijdens de repetitie vrijdagmiddag -zonder publiek in de zaal- vulde Douwe de beruchte tien seconden stilte met zijn armen wijd uitgespreid en zijn zicht vol overgave naar boven gericht. Voor een volle zaal liet hij het publiek vrijdagavond vrijuit meejuichen. Zelf fluisterde hij 'I love you' naar de camera. Anders dan eerder sloot Douwe zijn nummer af met de zin 'come together now', in plaats van het originele 'if you can't go on'.

De vakjury's in de 42 deelnemende landen bekijken vrijdagavond de repetitie via een beveiligde verbinding. De puntenverdeling moet strikt geheim blijven tot het moment dat tijdens de live uitzending zaterdagavond ook de punten van de televoters bekend worden gemaakt. Na de generale repetitie van de eerste halve finale ontstond ophef toen een filmpje van het Russische juryberaad uitlekte, waarop te zien was hoe de acts van Nederland en Armenië werden beoordeeld. Songfestivalorganisator EBU tikte de Russische delegatie op de vingers en het jurylid dat de bewuste beelden online had gezet, werd uit de jury gezet.

Toon reacties