Dyab Abou Jahjah trapt Zomergasten af

Met de komst van activist en publicist Dyab Abou Jahjah is het lijstje Zomergasten compleet. Dyab Abou Jahjah bijt het spits af in de eerste aflevering van VPRO Zomergasten op 31 juli. Daarna volgen Arjen Lubach, Hedy d’Ancona, Griet Op de Beeck, Andrea Maier en Mark Rutte.

Presentator Thomas Erdbrink legt uit: “Dyab Abou Jahjah is een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België. Sommigen vinden hem een radicaal of zelfs een antisemiet, anderen, in het bijzonder kinderen van moslimimmigranten, zien in hem een voorbeeld.”

“Dit jaar wil hij zijn zelfbenoemde burgerrechtenbeweging, Movement X, naar Nederland brengen. Hij waarschuwt voor grote problemen in Europese steden als niet iedereen, allochtoon en autochtoon, gezamenlijk streven naar ‘echte’ gelijkheid. Maar tijdens de aanslagen op 11 september kon hij zijn vreugde niet onderdrukken. Wie is Abou Jahjah? De kijker kan zelf een mening vormen tijdens Abou Jahjah’s ideale televisieavond”, zegt Thomas Erdbrink.

Zelf zegt Abou Jahjah over zijn Zomergastenavond: “Ik wil de kijker meenemen van oost naar west, de werelden waar ikzelf ook tussen schipper. Ik wil op onderzoek naar de kracht van taal, muziek, poëzie en retoriek en hoe die in te zetten in de strijd voor rechtvaardigheid. Ik hoop dat de kijker inzicht krijgt in mijn ideeën en idealen en schuw daarbij een beetje discussie niet. Bovenal wil ik dat de kijker plezier beleeft aan de fragmenten en het gesprek.”

Dyab Abou Jahjah is activist en publicist. Hij schrijft een wekelijkse column voor de Belgische krant De Standaard. Zijn nieuwste boek ‘Pleidooi voor radicalisering’ verschijnt op 15 september bij De Bezige Bij, maar is al voor verschijning omstreden omdat enkele schrijvers, waaronder Leon de Winter, Jessica Durlacher en Tommy Wieringa aankondigden De Bezige Bij te verlaten als het pamflet van Abou Jahjah wordt gepubliceerd.

Toon reacties