Drie dagen lang debat en cultuur over Europa

Wat is de kracht, impact en waarde van kunst en cultuur voor Europa? Over die vraag buigen Europese kunstenaars en denkers zich komende week drie dagen lang in Amsterdam tijdens Re:Creating Europe, het eerste forum over Europese cultuur.

Het evenement opent woensdag met een voorstelling van regisseur Ivo van Hove, waarin volgens de organisatie ,,cruciale sleutelmomenten uit de Europese geschiedenis'' voorbijkomen. De bekende Britse acteur Jude Law speelt mee, evenals de Duitse acteur Lars Eidinger en zijn Nederlandse collega's Gijs Scholten van Aschat, Hugo Koolschijn en Chris Nietvelt van Toneelgroep Amsterdam.

In de nacht van woensdag op donderdag presenteren architect Rem Koolhaas en politiek filosoof Luuk van Middelaar een non-stop marathoninterview van twaalf uur in de Balie. Ze zoeken in één nacht aan de hand van honderd vragen het antwoord op de vraag: Wat is Europa? Hierover spreken ze allerlei gasten, onder wie kunstenaars, filosofen, historici.

Vraagstukken

Het forum, een initiatief van De Balie en DutchCulture, stelt verder vraagstukken aan de orde als: welke culturele waarden verbinden ons, hoe kunnen kunst en cultuur oplossingen bieden voor de problemen die ons verdelen en hoe kunnen Europese kunstenaars en denkers een Europese toekomst vormgeven?

Op het programma staan onder meer theatervoorstellingen, debatten, exposities, gesprekken en filmvertoningen. Die vinden plaats in diverse culturele instellingen in de hoofdstad.

Toon reacties