Douwe Bob wil op Oerol spelen, maar het mag niet

Douwe Bob. Foto: Ferdy Damman

Douwe Bob vond het maar niks dat er in reële zin zo goed als niets gebeurt op Oerol, deze editie. Die speelt zich immers helemaal online af. Hij voer toch naar het eiland met zijn eigen bootje, wat hij wel vaker doet, en vatte het plan op om op het Groene Strand bij West-Terschelling op te treden.

Maandagmiddag twee uur zou dat zich af gaan spelen. Hij kondigde het groots aan op zijn sociale-mediakanalen.

Maar nee. De gemeente wil het niet hebben, omdat dat nu eenmaal niet kan volgens de heersende coronaregels. Iemand van de gemeente zocht Douwe Bob op op zijn bootje en voerde een goed gesprek met hem.

Hij zag toen ook wel in dat het niet verstandig was, en bond in. Geen optreden van Douwe Bob derhalve.

Ingrijpen

Zijn initiatief speelde zich af helemaal buiten Oerol om. Oerol-directeur Siart Smit wist er wel van, ,,ik kwam hem toevallig tegen.”

De afspraak is dat er helemaal geen publieksevenementen in Oerol-verband zijn. Het zou kunnen dat er meer van zulke spontane initiatieven opduiken, los van de Oerol-organisatie. Wim van Schoonhoven van de gemeente: ,,Wij doen een beroep op ieders gezonde verstand. En anders grijpen we in.”

Douwe Bob speelde vorig jaar vrijwel elke dag op Oerol, voor een klein publiek. Bij eerdere edities trok hij wel over het eiland, om spontaan her en der optredens te geven.

www.oerol.nl