Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds is een petitie gestart om te voorkomen dat de museumcollectie uit Heerenveen verdwijnt.

Bert Altena, secretaris van het fonds, wil met deze actie aantonen dat het museum niet alleen staat in zijn bezwaar tegen de aangekondigde bezuinigingen in de Heerenveense cultuurnota.

Bezuiniging

Het college houdt daarin vast aan een bezuiniging van 65.000 euro op Museum Heerenveen, waar het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum deel van uitmaakt. Het jaarlijkse budget van 100.000 euro dat Museum Heerenveen overhoudt, is volgens het bestuur te weinig om de instelling overeind te houden.

Dat heeft gevolgen voor de collectie van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum. ,,De kans is zeer groot dat wij niet in Friesland kunnen blijven”, zegt Altena. ,,Dan zullen we met andere partijen moeten gaan praten.”

Doodzonde

Doodzone, vindt de secretaris. Heerenveen is als hoofdplaats van het voormalige Schoterland bij uitstek de plek voor een biografisch museum over Nieuwenhuis. Vanuit deze plek werd de politicus als eerste socialist in de Tweede Kamer gekozen. ,,We hebben ons altijd zeer thuis gevoeld in Heerenveen”, zegt Altena. ,,Niet voor niets hebben we nog een bruikleencontract tot 2034. De gemeente Heerenveen zegt behoefte te hebben aan een bestendig cultuurbeleid, maar daar handelt het college niet naar.”

De petitie was in twee dagen tijd al ruim tweehonderd keer ondertekend. De steun komt niet alleen uit Friesland, ondertekenaars uit het hele land roepen de gemeente Heerenveen op ‘Domela’ in Heerenveen te houden.

Protest

In de Heerenveense Courant verscheen deze week een paginagrote advertentie. De Vrienden van museum Heerenveen, historische verenigingen en plaatselijk belang van verschillende omliggende dorpen onderschrijven hierin het protest tegen de bezuiniging.

De gemeenteraad van Heerenveen organiseert maandag een bijeenkomst met het culturele veld over de cultuurnota. Altena zal dan namens het fonds het woord voeren over het belang van het museum, dat volgens hem het politieke en sociale bewustzijn van bezoekers wil aanspreken. Op 10 april stemt de raad over de bezuiniging. Het geld dat dan eventueel zou worden vrijgespeeld, gaat naar museum Belvédère en Festival Oranjewoud.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct