Een voorstelling aan de deur laten afleveren waarvan je zelf de regisseur, speler, decorbouwer en geluidstechnicus bent, is wel zo makkelijk tijdens een lockdown. De Thuisreiziger bezorgt graag twee koffers vol vermaak aan huis. Eind maart arriveren de valiezen in Friesland.

De Thuisreiziger is een reis door de wereld in de bovenkamer. Het spreekt de verbeelding aan, laat de zintuigen prikkelen. ,,En iedereen kan er zelf uithalen wat hij of zij wil”, zegt vormgeefster Elze van den Akker (onder andere 1000 & 1Nacht van Tryater en De Joodse bruiloft in Zalen Schaaf).

Afgelopen week is de ‘voorstelling’ in première gegaan. ,,Nou ja, première. Iedere keer wanneer iemand aan de De Thuisreiziger begint, beleeft diegene een eigen première.”

Koffers

Het werkt als volgt met De Thuisreiziger : op de gewenste datum en het afgesproken tijdstip worden twee koffers aan huis bezorgd. De handvatten worden bij aflevering door de bezorger ontsmet. In de koffers zitten een handleiding en de ingrediënten om zelf een voorstelling te spelen die zo’n anderhalf uur duurt. Wie regieassistentie nodig heeft, kan het bijgeleverde telefoonnummer bellen.

Het idee om de magie van theater op te roepen zonder artiesten en zonder in een zaal te zijn, is bedacht door harpiste Miriam Overlach uit Amsterdam. ,,Ze was al langer bezig met die vraag en door corona kwam de uitvoering ervan in een stroomversnelling. De vraag was ook: wat kunnen we in deze periode nog wel maken”, zegt Van den Akker.

Samen met de vormgeefster, componist Wilbert Bulsink en interdisciplinair kunstenaar Willem Wits ontwikkelde Overlach het afgelopen half jaar de thuisbezorg-voorstelling. ,,Iedereen zit thuis opgesloten. We willen kunst en cultuur aanbieden en mensen zo even uit de sleur van alledag halen. Dat je een reis maakt, ondanks dat je nergens heen kunt.”

Cassettedeck

In de koffer zitten onder meer een achterwandje, sokkeltje, een vloerplaatje van 30 x 30 centimeter en vier ouderwetse cassettedecks waarop muziek kan worden afgespeeld. ,,Het is een offline-voorstelling. Ik was eerlijk gezegd ook wel een beetje klaar met al het gedoe online”, geeft Van den Akker toe. ,,Ik denk dat meer mensen dat hebben, vandaar dat bewust is gekozen voor een ‘ouderwetse’ analoge voorstelling.”

De rollen van de thuisreiziger wisselen. Dan weer is-ie toeschouwer, dan weer geluidstechnicus, decorbouwer, regisseur of speler. ,,Je mag helemaal zelf weten hoe je het invult.” Of je nou helemaal los gaat, of juist heel ingetogen de voorstelling beleeft, het mag allemaal. ,,Immers, niemand die het ziet. En het gaat om jouw verbeeldingskracht. Je kunt het decor opbouwen zoals jij dat wilt, opdrachtjes uitvoeren of niet en op jouw manier naar de voor De Thuisreiziger gecomponeerde muziek luisteren.’’

Doe-het-zelf-voorstelling

Het is natuurlijk een beetje vreemd, een voorstelling bedenken, maar niet weten hoe het publiek reageert. Ze hebben De Thuisreiziger vooraf uitvoerig getest door onder meer stil in een hoekje te gaan zitten kijken naar hoe de proefpersonen de oude koffers uitpakten en zo verdwenen in een verhaal. En ‘ja’, het kan: een doe-het-zelf-voorstelling spelen in de huiskamer. ,,Tijdens de try-outs vertelden de testers dat het fijn was om te zien hoe de omgeving waar je al zo lang in verblijft, toch kan transformeren. En dat je die daarna ook met andere ogen blijft bekijken. Bovendien, het is jouw voorstelling. Je kunt het niet verkeerd doen.”

Het is een flinke logistieke klus, zegt Van den Akker. Ze reist met de twee koffers het land door en doet eind maart Friesland aan. Wat praktische informatie: ,,We kunnen op een dag bij vier adressen langs.” Eerst worden de koffers in Leeuwarden bezorgd. ,,Maar als we in het Noorden andere plaatsen aan moeten doen met De Thuisreiziger , dan gaan we dat regelen.”


De Thuisreiziger doet op 27 en 28 maart Leeuwarden aan.

Kaartjes via: https://dethuisreiziger.nl/

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct