Dit zelfportret van Rembrandt - met mogelijk een Fries tintje - leverde bijna 14 miljoen op

Zelfportret Rembrandt afgehamerd op bijna 14 miljoen ANP

Een vroeg zelfportret van Rembrandt van Rijn heeft dinsdagavond omgerekend 13,95 miljoen euro opgebracht. Veilinghuis Sotheby's in Londen spreekt van een Fries tintje.

De schilder zou het zelfportret namelijk mogelijk hebben gemaakt om indruk te maken op zijn toekomstige vrouw Saskia van Uylenburgh uit Leeuwarden.

Sotheby's zegt dat er een mogelijkheid bestaat dat het zelfportret een aandenken was voor Saskia, die weer naar Leeuwarden vertrok, nadat de twee elkaar in Amsterdam hadden ontmoet. Daarnaast zou het zijn toekomstige schoonfamilie laten zien dat deze ,,smartly dressed'' schilder welvarend en geschikt als echtgenoot was.

Met de afmetingen van 21,8 bij 16,3 centimeter kon het ook gemakkelijk naar haar Friese familie worden gestuurd. Het veilinghuis zegt dat het schilderij ook bedoeld kon zijn als visitekaartje om klanten te werven. Rembrandt schilderde het toen hij 26 jaar was.

Vormgeving

Het portret toont hem met een zwarte hoed en een witte kraag. Het moet aan het eind van 1632 gemaakt zijn, afgaand op de vormgeving van de handtekening die hij maar kort heeft toegepast. Het was een belangrijke periode voor Rembrandt, die zich net in Amsterdam had gevestigd en flinke successen boekte. In hetzelfde jaar schilderde hij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp.

Privaat

Het schilderij is een van de drie zelfportretten van Rembrandt die nog in privaat eigendom zijn. Wie de koper van het schilderij is, is nog niet bekend. Inclusief bijkomende kosten betaalt de nieuwe eigenaar iets meer dan 16 miljoen euro.