Het vertrek van directeur-bestuurder Tom van Slooten bij Natuurmuseum Fryslân valt niet mee te keren. De rechter buigt zich over zijn vertrekregeling.

Van Slooten werd dit najaar op non-actief gesteld door de raad van toezicht. Aanleiding: de stafmedewerkers hebben geen enkel vertrouwen meer in hem. Volgens hun advocaat Jochem Frons ,,piept en kraakt’’ de museumorganisatie al jaren. Hun klachten zouden door Van Slooten niet worden opgepakt. Ze vrezen zijn ‘woede-uitbarstingen’.

Stafleden overwegen zelf ontslag te nemen, mocht Van Slooten weer terugkeren. Dit bleek vrijdag in de Leeuwarder rechtbank. Van Slooten zelf ziet dit geheel anders. Hij denkt dat de onderlinge problemen met feitenonderzoek en nieuwe gesprekken best op te lossen zijn.

Hij eiste vrijdag bij de rechtbank dat hij mag terugkeren op de werkvloer. Daarvoor zijn de verhoudingen echter te zwaar verstoord, stelde rechter Robert Giltay vast.

Ondraaglijke druk

Van Slooten werd vier jaar geleden directeur-bestuurder in het museum. Hij maakte zijn beloften waar, benadrukte zijn advocaat Bert Kingma. Van Slooten bracht professionalisering en digitalisering op gang. Onder zijn leiding kwamen grote exposities tot stand, bijvoorbeeld Gif .

Zijn aanpak leidde bij de stafleden echter tot een ondraaglijke druk, schetste advocaat Frons. Ze zagen telkens zaken in het honderd lopen, bijvoorbeeld bij het kaartjessysteem. Ze voelden geen enkele steun bij Van Slooten. ,,In mei 2019 barstte de bom’’, zei Frons.

'De staf heeft zich in opperste wanhoop bij ons gemeld’

Stafleden meldden zich bij de RvT. Daarna kreeg de directeur korte tijd een jobcoach. De stafleden voelden echter blijvende druk en problemen. Dit jaar kwamen ze opnieuw bij de RvT. ,,Het was een hele toestand. De staf heeft zich in opperste wanhoop bij ons gemeld’’, vertelde RvT-voorzitter Tineke Schokker.

Ze schakelde een mediator in, maar die proefde bij de staf geen vertrouwen meer. Uiteindelijk besloot de RvT om Van Slooten te ontslaan. Hierbij zocht Schokker naar een ,,nette afscheidsregeling’’, maar tevergeefs: ,,De situatie is verhard.’’

De RvT wil 10.000 euro meegeven aan de directeur. Zijn advocaat Kingma eist hier bovenop een bedrag van 120.000 euro, omdat de raad op verschillende punten onjuist zou hebben gehandeld, waarbij Van Slooten geen kans kreeg om de verhoudingen te herstellen. Hierdoor is zijn naam beschadigd, waardoor hij moeilijk een nieuwe baan vindt. De rechter beslist hier in januari over.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct