Dichter fan Fryslân Nyk de Vries manifesteert zich ook in beeld en geluid

Dichter fan Fryslân Nyk de Vries manifesteert zich ook in beeld en geluid. Met een reeks van zeven ‘poëzijfilmkes’ in videoclipstijl. De eerste gaat zondag in première.

Nyk de Vries loopt rond in een woonwijk, nabij het Leeuwarder Rengerspark. Intussen draagt hij Begjin voor, niet helemaal toevallig ook het gedicht waarmee hij zijn provinciedichtersschap begon. Op de achtergrond: een soundscape met een ingetogen beat.

We zien hoe Kees de Vries (geen familie, maar wel een compaan van Nyk in Stichting Hobbyrock), keurig in pak, een trombone aan de mond zet. Die horen we ook, maar of Kees ‘m zelf bespeelt? Nyk laat ‘t in het midden. ,,Sommige dingen moatte fiksje bliuwe.”

Wat niet wegneemt dat er ook, laten we zeggen, documentaire elementen in het filmpje zitten. Enkele voorbijgangers reflecteren op het gedicht, dat erover gaat hoe een ruzie, een conflicht, wrijving kunnen leiden tot een gedicht. Maar we zien ook Kees’ echtgenote Lolkje Algra in hun gemeenschappelijke woning, eenzaam.

Nyk kan zich verkneukelen over dat langs elkaar schuren van documentaire en fictie. ,,Der binne grif minsken dy’t Lolkje aanst freegje: hast spul?”

Nyk de Vries maakt deze filmpjes samen met film- en clipmaker Herman Zeilstra, Eerder al deden ze een reeks van acht filmpjes bij Nyks verhaaltjes voor de website Finster op Fryslân . ,,Ek al mei sa’n miks fan fiksje en echt”, zegt Nyk, ,,sa komt it wat tichter by it echte libben, dat wurket hiel goed.”

Het filmpje ziet eruit als een videoclip, en dat is geen toeval. Als je Nyk al reciterend door de straten ziet dwalen is het moeilijk om niet te denken aan de beroemde clip van Massive Attack, bij Unfinished Sympathy . ,,Dat wie de ynspiraasje”, zegt Nyk, ,,ik bin grut fan fan dy jierren-tachtich-groepen mei harren fideoklips. Echte eksperiminten wiene dat. De kombinaasje fan byld, tekst en muzyk, foar my is dat de hillige graal.”

Bij Herman Zeilstra was hij wat dat betreft aan het goede adres. Die maakt zelf immers ook clips, onder andere. Sterker, hij was jarenlang verantwoordelijk voor het Omrop Fryslân-programma Klipkar.. ,,It is in perfekte foarm”, zegt hij, ,,der is gjin inkele regel, alles kin.”

Beiden prijzen de samenwerking met elkaar. ,,Herman is in trochpakker, ik mear in wifelder”, zegt Nyk. Herman: ,,Nyk is in unyk figuer, dy moatst ek net tefolle stjoere. Hy hat in geweldige kop, moai om te sjen hoe’t er hast as in âld rocker langs de strjitten strúnt.”

Dit project past mooi bij de missie van het fenomeen Dichter fan Fryslân: breng de poëzie onder de mensen. ,,Ek by dyjingen dy’t net eltse dei in bondel iepenslaan”, zegt Nyk. Herman: ,,Poëzy en dichterij, it is altiten lestich om ûnder de minsken te bringen. Fan In dichtbondel ferskine der miskien 50 stiks, mar sommige fan ús filmkes binne al 20.000 kear besjoen. No giet it net om de sifers, mar leuk is it wol.”

Hoewel deze vorm Nyk de Vries goed past, en hij tenslotte ook om zijn performance -kwaliteiten tot Dichter fan Fryslân is gekozen, is hij niet van plan om voorgoed afscheid te nemen van de klassieke zwarte letters op wit papier. ,,Ik bin oan de gong mei in roman, dy stiet pland oan de ein fan dit Dichters-barren. En dan sil der ek wol wer in bondel komme.”

Première: zondag, 17.50 uur, Omrop Fryslân. Daarna op de verschillende online-platforms, onder andere www.lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Video
Dichter fan Fryslan
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct